Konsert från succéklubben Första Parkett

Här finns inget ljud

Succékonceptet Första Parkett – det yngre och hetare sättet att uppleva kammarmusik – gästas av Armida Quartett. Så fixa till håret, ta på festkläderna och häng med i partynatten!

Första Parkett är det sprillans nya konsertkonceptet som gör kammarmusiken cool igen genom att hämta hem den från strikta konsertscener till den informella hemmafesten i vardagsrummet, så som kammarmusiken från början var tänkt att njutas. Genom att ta kammarmusiken till den nya publiken istället för tvärtom har man lyckats med det den klassiska musikvärlden har vant sig att tro är omöjligt - biljetterna säljer slut på en timma och köparna är nästan alla 20-35 år.

Många i publiken har dessutom sällan, om någonsin, hört klassisk musik spelas live. "Ungdomar vill inte gå på konsert klockan 15 en söndag och dricka vin för 150 kr glaset med pensionärer", hävdar de. "Vi vill helt enkelt skapa en kväll som vi själva skulle vilja gå på".

Första Parketts recept lyder: hög musikalisk kvalitet, varm intimitet och samtidigt en medryckande partystämning. Man lämnar kvällen med känslan av att musiker, publik och arrangörer tillsammans har skapat och upplevt något långt utöver det vanliga.

Bakom idén står en brokig skara vänner. Puran Chen är läkare, cancerforskare och amatörpianist, Daniel Migdal är violinist, David Huang är pianist och vår förre P2:s Artist, Darko Bogdanovic är entreprenör och Beatrice Rönnlund ingenjör.

I programmet hör vi den sista konserten av fem som utgjorde Första Parketts premiär-säsong. Denna gång gästas Första Parkett av den unga tyska stråkkvartetten Armida Quartett med Martin Funda (violin), Johanna Staemmler (violin), Teresa Schwamm (viola) och Peter-Philipp Staemmler (cello).

Set 1:
Schumann: Stråkkvartett i F-dur op.41/2, Sats 4: Allegro molto vivace
Kurt Atterberg: Stråkkvartett i h-moll op. 11

Set 2:
J. S. Bach: "Die Kunst der Fuge". Contrapunctus, nr 1, 4, 11
Mozart: Stråkkvartett nr 5 i F-dur, KV 158
Dvorak: Stråkkvartett nr 15 i Ass-dur, op. 105. Sats 2: Molto vivace
Sjostakovitj: Stråkkvartett nr 10 i Ass-dur, op.115. Sats 2: Allegretto furioso

Producent: Lotta Waldenmark
Programledare: Sofie Almroth

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.18
  Armida-Kvartetten (Stråkkvartett) - Stråkkvartett I H-Moll Op. 11
  Kompositör: Kurt Atterberg
 • 20.12
  Armida-Kvartetten (Stråkkvartett) - Stråkkvartett Nr 5 I F-Dur, Kv 158
  Kompositör: Wolfgang Amadeus Mozart
 • 20.35
  Armida-Kvartetten (Stråkkvartett) - Stråkkvartett Nr 10 I Ass-Dur, Op.115. Sats 2: Allegretto Furioso
  Kompositör: Dmitrij Sjostakovitj
 • 20.57
  Armida-Kvartetten (Stråkkvartett) - Die Kunst Der Fuge. Contrapunctus, Nr 1, 4, 11
  Kompositör: Johann Sebastian Bach
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".