Fransk sjukvård ger mycket trygghet: Ekots Beatrice Janzon

3:33 min

Utrikeskrönikan den 2 juni. Paris.

Paris torsdag. Vardagsrummet blir ibland till ett väntrum. Doktorn kan till exempel komma någon gång mellan klockan ett och fyra. Här i Frankrike kan man ringa till SOS Médecins vid ett läge mellan husläkaren och akuten. En läkare skickas hem för en bedömning av hur akut läget är och avgör om mediciner och sjukhusvård är nödvändig. Vi har sluppit slita upp ett sjukt barn ur sängen och sen sitta i timmar i ett väntrum. Det här känns som en sorts sjukvårdens himmelrike när jag som småbarnsförälder upplevt åtskilliga kvällar och nätter i upp till nio timmar i akutväntrum i Stockholm för barnen, ibland i ett trångt undersökningsrum ända till klockan två på natten innan en sjukhussäng blivit ledig när det varit läge att lägga in mitt spädbarn.

Här i Frankrike är min erfarenhet att det gått snabbt. Det finns inte heller samma debatt om långa vårdköer, patienter i korridorer och felbehandlingar. Det har varit förvånansvärt korta köer när vi väl åkt in. På akutmottagningen som till Neckers barnsjukhus här i Paris, i en region med 12 miljoner invånare, stod skyltar i receptionen: 30 minuters kö till ortopeden, 30 minuters kö till kirurgen. En sorts trygghet infinner sig här. Här kan ett barn som ramlat och slagit ut en mjölktand få åka ambulans med militärutbildad personal.

Det går också ofta snabbt för vuxna att få vård. En vän som är gravid och bjöd in till middag en lördagkväll visade ett stort blåmärke på benet och vi trodde att det kanske var en blodpropp. VI ringde till SOS Médecins och fick ett löfte om en läkare inom 40 minuter men redan efter 20 minuter ringde det på dörren. Jag tog in alla barnen i ett rum medan min vän undersöktes liggandes i sin egen soffa. Läkaren i kostym tog blodtryck, tempen och konsulterade sjukhus på telefon. Det var inte en blodpropp och vi fortsatte snabbt med lördagsvällens aktiviteter.

Gravida följs rigoröst här med en rad obligatoriska undersökningar, med längre vårdtid efter förlossningen och många uppföljningar. I en graviditetsvecka kommer ett brev som erbjuder gratis tandvård eftersom tänderna då blivit extra känsliga.

Många specialistläkare har praktik hemma i Parisvåningar bland konst och orientaliska mattor. Det kan ge en gammaldags känsla, ibland också med gulnade affischer från 50-talet på människokroppen. Ofta i vården här får man betala med sitt franska checkhäfte och för provsvar efterfrågas ett faxnummer.

Frankrikes sjukvård brukar beskrivas vara bland världens bästa, men den är kostsam i ett land med ekonomiska problem och press från EU att få ned budgetunderskottet. I Sverige är det fokus på att vårdtiden hålls kort på sjukhus så att kostnaderna minskar. Vid svensk- franska seminarier, som snart under fotbolls-EM, diskuteras den svenska erfarenheten. Men när Frankrike ska driva igenom reformer måste man räkna med ordenliga protester...

 

 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista