Vad tål att skämtas om?

34 min
Möt stå-uppkomikerna Kristoffer Appelquist, Peter Wahlbeck och konstnären Tom Friedman.

                                                                                                                                             Visst går det att skämta om kriget i Afghanistan. Det menar i alla fall Kristoffer Appelquist som nästa vecka har premiär för sin nya ståuppshow Krig på Boulevardteatern i Stockholm.

Kristoffer Appelquist navigerar mellan självmordskameler och kamikazefladdermöss. Och hans mål är att publiken ska skratta så att tårarna sprutar. Han har själv jobbat som fältartist i Afghanistan och ville sen använda sin plats i offentligheten till att prata om allvarliga saker som vad Sverige egentligen gör där borta i Asien. Är det verkligen fredsbevarande arbete eller är det så att Sverige för första gången på 200 år hamnat i krig?

Och på Mosebacke Etablissemanget har komikerkollegan Peter Wahlbeck gjort en ny Cabaret Für Alle. En uppdaterad version av succéföreställningen för tio år sen. Här drivs med allt, högt som lågt. Om politik, andlighet, plumphet, surrealism ackompanjerat av musik. Anneli Dufva och Cecilia Blomberg har träffat de här två aktuella stå-uppkomikerna.

Lekfullhet är en annan ingång till samtiden. På Konsthallen Magasin 3 i Stockholms Frihamn visas just nu en stor utställning med den amerikanske konstnären Tom Friedman. I en stor installation har han hängt en massa grejer i tunna nylontrådar från taket. Det blir som en egen galax av bjärt målade nonsensföremål, hamburgare och pizzakartonger, pickadoller och konsthistoriska ikoner. Karsten Thurfjell har träffat Tom Friedman.

Programledare: Cecilia Blomberg