Kan man förändra världen med spänningslitteratur?

45 min
Kan man förändra världen med spänningslitteratur? Hur är det att ställa om från att vara reporter och dokumentärförfattare till att bli skönlitterär författare? Och varför väljer rutinerade skribenter att försöka skapa debatt via skönlitteraturen, i stället för genom journalistiken som de tidigare ägnat sig åt under många år? Det är frågor som diskuteras i Nya Vågen. Nya Vågen har bjudit in författarna/journalisterna Karin Alfredsson och Katarina Wennstam, två skribenter med gedigen journalistisk bakgrund för att diskutera deras försök och vilja att förändra världen via litteraturen. Även om deras huvudpersoner och intriger är påhittade så finns de i en verklighet, här och nu och alla likheter med verkligheten är alltså fullkomligt avsiktliga. I studion finns också litteraturvetaren Annelie Bränström Öhman. Vi har också tittat närmare på utställningen ”Lost and Found . Queerying the archive” på Bildmuseet i Umeå. En utställning som visar på andra sätt att leva och älska, och om minne

Hur är det att ställa om från att vara reporter och dokumentärförfattare till att bli skönlitterär författare? Och varför väljer rutinerade skribenter att försöka skapa debatt via skönlitteraturen, i stället för genom journalistiken som de tidigare ägnat sig åt under många år? Det är frågor som diskuteras i Nya Vågen. 

Nya Vågen har bjudit in författarna/journalisterna Karin Alfredsson och Katarina Wennstam, två skribenter med gedigen journalistisk bakgrund för att diskutera deras försök och vilja att förändra världen via litteraturen. Även om deras huvudpersoner och intriger är påhittade så finns de i en verklighet, här och nu och alla likheter med verkligheten är alltså fullkomligt avsiktliga.

 

När Katarina Wennstam skriver om män som köper sex eller poliser som slår sina fruar har hon undersökt saken journalistiskt. När Karin Alfredsson skriver om föreställningar om sexualitet i Zambia eller Vietnamkrigets kvinnliga offer har hon tagit reda på att det hon skriver är sant. Katarina Wennstams tredje spänningsroman "Alfahannen" kom ut nyligen, och Karin Alfredssons tredje roman "21:37" kom före jul med starka reaktioner bl. a från Polen som följd.

I studion finns också litteraturvetaren Annelie Bränström Öhman

Vi har också tittat närmare på utställningen ”Lost and  Found . Queerying the archive” på Bildmuseet i Umeå.  En utställning som visar på andra sätt att leva och älska, och om minnen och erfarenheter som inte inkluderas i den officiella historieskrivningen.

I studion Eva Skåreus, konstnär och forskare vid Umeå centrum för genusstudier och

Patrik Steorn, fil doktor i konstvetenskap och lektor vid centrum för modevetenskap vid Stockholms universitet. 

Programledare: Kerstin Berggren i Umeå