"Rötter" – då och nu. Ett kritiksamtal.

17 min

I januari 1977 drog tv-bolaget ABC igång sin storsatning Roots (Rötter). Nu har den spelats in på nytt. Vad har hänt på vägen? Kritiksamtal med Roger Wilson, Maria Edström och Nathan Hamelberg.

Åtta kvällar i rad i januari 1977 visade ABC filmatiseringen av Alex Haleys roman med samma namn, där han berättade vad han sa var sin släkts historia. Från Kunta Kinte, som 1767 blir tillfångatagen och förd till USA för att säljas som slav, fram till 1870 och tiden efter det amerikanska inbördeskriget.

Det här var en gigantisk succé - seriens sista avsnitt ska ha setts av 100 miljoner tittare, och det av en befolkning på 221 miljoner.

Serien förändrade många svartas syn på sitt ursprung, och blev snabbt en del av den amerikanska populärkulturen.

Och nu, nästan fyrtio år senare har man gjort om serien igen. Här i Sverige kan man se den på HBO Nordic, men i USA är det en produktion gjord för tv-kanalen History, som också visar vikingaserien Vikings.

En hel del har hänt, det räcker med att prata om tempot. Det som tar en timme i originalserien, tar en halvtimme i nyinspelningen.

Och det är en serie som väckt vissa kontroverser, bland annat har rapstjärnan Snoop Dogg gått ut och sagt att han tycker att man ska bokjotta serien. Han vill ha fler serier och filmer som visar det förtryck som svarta utsätts för idag, snarare än vad som hände för flera hundra år sedan. Men många recensioner har även varit positiva till den uppdaterade versionen.

P1 Kulturs programledare Roger Wilson får sällskap i studion av Nathan Hamelberg och Maria Edström för att diskutera "Roots".

Lyssna på hela fredagens P1 Kultur med Roger Wilson här (3 juni)

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista