Det andra Afrika

57 min
P3 Kultur skrapar på bilden av Afrika och hittar en kontinent som bubblar av kulturell hackeranda. Programledaren Johanna Koljonen tar med oss på en resa genom kenyansk science fiction, västafrikanska musikunder som influerar hela världen, kritvit sydafrikansk schlager samt en kosmisk berättelse om hur afrikanska forntidsmyter hamnade i en funksvängande framtid.

Den kenyanska regissören Wanuri Kahiu intervjuas om sin science fiction-film , en slags dystopisk filmdikt som utspelar sig i en postkatastrofal värld där överlevarna bor under jorden och återvinner varenda svettdroppe. Pumzi visas på -festivalen i Stockholm (24-28 februari).

Afrobeatstjärnan Seun Kuti – just det, Fela Kutis son – utvärderar det hajpade och afropopinfluerade Brooklynbandet Vampire Weekend. Kuti passar även på att sia om det perfekta soundet – den musik som kommer att dominera världen om några hundra år.

Johan Wirfält, kulturjournalist och soukousfantast, samt Magnus Sjögren, skivhandlare och expert på afrikanska musikstilar, hälsar på Johanna i P3 Kultur-studion för att reda ut varför så mycket av den afrikanska musiken som når oss kommer från Mali. Följande frågor avhandlas också: ”varför får afropopinfluerade amerikanska band mer uppmärksamhet än originalen?”, ”vad kan vår fildelningssskadade skivindustri lära sig från de afrikanska musikmarknaderna?”, samt en förklaring till varför begreppet världsmusik är sjukt.

Veckans P3 Kultur innehåller även ett nedslag i sydafrikansk schlager (jodå) samt en introduktion till det både fantasifulla och snåriga kulturkonceptet ”afrofuturism”.  Det sistnämnda handlar om pyramider, rymdskepp, klonad funk och ett slags intergalaktisk expressväg mellan Afrika, Nordamerika och yttre rymden.