Ägarstyrd flyktingrapportering och hovsam hovreporter

35 min

Svenskägd tjeckisk TV-kanal i blåsväder när styrelseledamot tvingat journalister att porträttera flyktingar som hot. Hovsamma frågor när Nobelhusdebatten fick majestätisk glans.

Svenskägd TV-kanal i blåsväder i Tjeckien
I Tjeckien har en medieskandal med stort svenskintresse avslöjats. Det handlar om TV-huset Prima TV som till 50 procent ägs av den svenska mediejätten MTG.

I veckan rapporterades att bolagets journalister i september kallades till ett möte. Ett möte där chefredaktören och en representant för ägarna berättade att från och med nu ska migration och islam porträtteras som ett hot. Den som inte accepterar detta, kan inte längre jobba kvar.

Det här har blivit beviset på det som många länge misstänkt. Landets journalistik präglas allt mer av politisk styrning.

Vi ställer frågan: Kommer MTG streta emot? Reporter: Johan Cedersjö.

DN-debattör blev hovsam hovreporter
Det nya Nobel Centret som planeras för i Stockholm har snart kommit ikapp Slussenprojektet när det gäller antalet skrivna spaltkilometer av rosenrasande kändistyckare. Och i veckan kom ett nytt kapitel.

Maria Schottenius känner många till som före detta kulturchef på Dagens Nyheter – idag är hon återkommande krönikör och recensent i tidningen. Hon har från sin upphöjda spaltposition i både debattartiklar och krönikor starkt propagerat mot bygget.

Kungen, har hon återkommande argumenterat, måste ryta ifrån. Han kan väl inte vilja att det citat “placeras en jättelåda i aktern av Nationalmuseum?” Ingenting i konstitutionen, slår Schottenius fast, hindrar honom från att säga nej, jag delar inte ut priset i den byggnaden som förfular intrycket av Slottet.

Kanske var det en slump att Kungen nu i veckan bestämde sig för att ryta till mot Nobelprojektet i just Dagens Nyheter. Frågan är om det var en slump att tidningen som reporter skickade just Maria Schottenius. Reporter Jonna Westin. 

Krönika av Jack Werner
På dom sociala medierna jagar vi efter syndabockar i grupp. Kraften i det känner alla som hamnat i offerelden till. Flockens styrka är problematisk, men om kritiken samtidigt är relevant och hövlig bör den inte soppas under mattan av bångstyrigt drevtrots.

Ja, så tycker vår krönikör Jack Werner som i veckan läst artiklar om både damkläder, puder och brottsmisstänkta speedwaystjärnor.

Operation öppenhet provar myndigheter
Yttrandefrihet, offentlighetsprincipen, meddelarskydd och sekretess är centrala begrepp för journalister och myndigheter. I år fyller Sveriges tryckfrihetsförordning 250 år.

För att uppmärksamma det har yttrandefrihetsexperten Nils Funcke tillsammans med sina studenter på journalisthögskolan i Stockholm under våren undersökt hur läget för dessa honörsord ser ut på våra myndigheter.

Dom har begärt ut handlingar från 89 myndigheter och i veckan presenterades resultatet under namnet Operation Öppenhet.

Vi tog rygg på några av studenterna för att se om dom underkända myndigheterna nu gjort sin läxa. Vi börjar hos säkerhetspolisen, Säpo. Reportrar: Linnea Svensson och Erik Petersson. 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista