Kontrasternas gräns: Ekots Richard Myrenberg i Kongo

3:23 min

Utrikeskrönikan den 7 juni. Kongo

Kigali tisdag morgon.
Jag har vid det här laget passerat gränsen mellan Rwanda och Kongo-Kinshasa ett antal gånger. Jag brukade i början jämföra kontrasten med att passera gränsen mellan USA och Mexiko - men jag måste nog revidera det. I Mexiko finns det asfalt på vägarna.

Vid Kivusjöns norra del går man femtio meter över till andra sidan. Från Rwandas välordnade lilla stad Gisenyi till kaosets huvudstad i skuggan av Nyiragongo-vulkanen. Längs med lavaresterna efter utbrottet 2002 ser man tunga FN-lastbilar dundra fram i dammet samtidigt som flygplan dånar över huvudet på väg att landa i flygplatsen mitt i staden. Så när jag skulle till Bukavu i Kongo, med vid Kivu-sjöns södra strand - hade jag väntat mig, jag vet inte, nåt annat, når bättre. Här ser jag fantasifullt designade hus med toppiga tak klättra på klipporna och vikarna med utsikt över sjön. En del villor påminner om sagoslott. Till en början ser det ut som en sommarbadort, men skenet bedrar.

Vägen in till denna badort sker sedan längs den stora boulvarden - Avenue President Mobutu, efter en av kontinentens mest ökända diktatorer som plundrade landet i tre decennier och som störtades 1997 av ugandiska och rwandiska förband med hjälp av en lokal gerilla ledd av Laurent Kabila. Men - boulvarden - denna potentiella paradgata in i landet, verkar inte ha underhållits sedan belgarna lämnade landet 1960. Det finns ingen asfalt kvar, man skumpar fram i taxin på ett underlag som en tvättbräda som urholkats av de återkommande regnen. Och bilarna - inklusive taxin - är inte i mycket bättre skick. Vi åker förbi bilvrak utan hjul och bilar som hostar fram i vad som verkar de sista rosslande dödsryktningarna. Jag frågar en kongoles nån dag senare varför vägarna är så dåliga? Han blir först förvånad över denna till synes självklara fråga - och jag får intrycket att han inte ens reflekterat över det.

Det är som att fattigdomen och misären utanför bilfönstret är ett naturtillstånd, något som bara är.

Men inte utan en viss frustration. När jag några dar senare åker upp för en lerig backe i staden bildas en massiv bilkö. En bil tränger sig före oss men fastnar när en mindre buss full med passagerare kör framåt. Han som trängde sig får sin plåt bucklad. Vi sitter stilla och beskådar scenen. Mannen i bilen kliver ut, går till bakluckan och hämtar en domkraft. Därefter slår han sönder en backspegel och två rutor på bussen, trots att det var hans fel och egentligen utan nån förhandling eller samtal har kunnat föras. Folk samlas i kalabaliken och inför det begynnande slagsmålet. Dysfunktionaliteten har ett pris - här lever folk på gränsen till sammanbrott, mentalt och ekonomiskt.

Men så inser jag som rest i så många afrikanska länder - att det här är inte ett naturtillstånd, det behöver inte vara så här.

Fattigdomen i Kongo är ett politiskt beslut.

Landet har en mycket komplicerad historia, och har farit illa. Men det är många som tjänar på att det är som det är, och vill att det så ska förbli.

När jag åter passerar gränsen tillbaka till Rwanda några dagar senare, lutar jag mig tillbaka i sätet i taxin och bara njuter av plan asfalt, hela vägen hem.

Det lilla landet som startade från år noll efter folkmordet 1994 har idag regionens bästa vägar.
Det är också ett politiskt beslut.

Richard Myrenberg, Kigali

 

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".