Ett avsnitt från Publicerat
20 min
I väntan på nordisk tv-kanal - kanske en nordisk tv-portal?
Lör 20 feb 2010 kl 16:00
I 40 år har en del politiker kämpat förgäves för en gemensam nordisk tv-kanal. I ett tiotal år har de diskuterat en nordisk kultur tv-kanal typ tysk/franska Arte. Det förslaget har aktualiserats igen av... oppositionspartierna i Norge. Nu vill svenske politikern Mats Johansson i varje fall ha igång en nordisk tv-PORTAL på nätet. Ett kanske mer realitiskt projekt? Frågan är också om möjligheterna att se grannlands tv bara ska försämras?

-På den nordiska tv-portalen ska man hitta Matador och liknande intressant material från de nordiska tv-bolagen. Det finns massor i arkiven.

-Och vi är beredda att skjuta till pengar för att få igång portalen, säger Mats Johansson - moderat riksdagsledamot och medlem i Nordiska Rådet.

Nordisk förkämpe

Vi sammanförde honom med Anders Ljunggren - numera svensk ambassadör i Island, som länge kämpat för ett ökat nordiskt innehåll i våra tv-apparater.

Ljunggren var tidigare centerpolitiker och har bland annat utrett olika radio- och tv-frågor.

Vilka är hindren?

Så varför har planerna på en gemensam nordisk tv-kanal aldrig blivit verklighet? Och varför blir det allt svårare att se våra grannländers tv-kanaler?

Tvinga in public service

Ordföranden i Nordiska Rådets kulturkommitté - Mogens Jensen - vill nu tvärtom att alla tv-tittare i Norden ska få tillgång till åtminstone public service tv-kanalerna från Sverige, Danmark och Norge.

Vad sysslar Boxer-Robert med?

Idag finns grannlands tv inte ens i statliga svenska Boxers utbud av marksända digitala kanaler. Däremot erbjuder Boxer åtminstone kommersiella svenska TV4 och norska TV 2 i Danmark.

Så varför erbjuder "Boxer-Robert" några grannlandskanaler i Danmark, men inga alls i Sverige? Han hänvisar frågan till regeringen och Radio- och tv-verket.

Comhem störst på kabel

Kerstin Morast - chef för tillståndsavdelningen på Radio- och TV-verket - blir den som får förklara Boxer-Roberts helt olika kanalerbjudanden.

Kabel tv-jätten Comhem, som numera ägs av två amerikanska riskkapitalbolag, distribuerar tv-kanaler till kring 40 procent av de svenska kabel-tv hushållen. Så varför finns inte grannlands tv med i deras grundutbud?

Vill tittarna ha nordiskt?

Simon Gate är ansvarig för tv och innehållet på Comhem. Och hans företag ha nyligen  undersökt vad tv-tittarna vill ha för kanaler.

När det gäller Viasats och Canal Digitals satellit-utbud finns grannlandskanalerna inte ens med som tillägg.

Började med kulturupprop

De senaste utspelen i de här segdragna frågorna började med att ett antal kulturpersonligheter i Norge hade tröttnat på alla amerikanska serier och drog igång ett upprop för fler nordiska och europeiska program på tv.

Hela den norska oppositionen med Höyres Olemic Thommessen i spetsen förde saken vidare i Nordiska Rådet. Nu kräver de en nordisk kultur tv-kanal i samma stil som  

Vad vilja våra lyssnare?

Vad tycker du som tv-tittare? Vill du se fler nordiska tv-program? Skriv gärna till publicerat@sr.se. Eller till Publicerat 21101 Malmö.

Du kan också kommentera här intill:  

  

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".