Tjejerna som vill få världen att lyssna: Ekots Palmira Koukkari Mbenga i Jerusalem

3:38 min

Utrikeskrönika den 8 juni 2016. Jerusalem.

Jerusalem, onsdag.

Det kommer nog tillfällen då vi alla stannar upp och undrar vad vi egentligen gör. Vad använder vi våra liv till? Och är det tillräckligt?

Ett sådant tillfälle hade jag någon gång förra veckan. Det var dagen innan jag skulle åka hit till Jerusalem och att klipps spreds på en tio årig tjej som bor i byn Nabi Saleh på Västbanken. Hon heter Janna Jihad och kallas för Palestinas yngsta journalist. Hon har rapporterat från ockupationen i tre år nu.

När jag träffar henne utstrålar hon samma pondus och rakryggade säkerhet som hon gör i filmklippen, där hon rapporterar från demonstrationer och konfronterar israeliska soldater. Vi går igenom byn och hon leder demonstrationen dom håller varje fredag. Hon skriker slagord och filmar samtidigt sina vänner och sin familj som går efter henne i tåget. Hon drar sig undan när militären börjar skjuta tårgas, men är sen tillbaka och rapporterar om de stora gräsbränderna tårgaspatronerna startade.

Framför mig står alltså en tioårig tjej med tusen mer mod, integritet och självsäkerhet än jag någonsin kommer att kunna uppbåda. Hon såg att inga journalister var där och rapporterade om orättvisorna, så hon tog saken i egna händer. Tio år gammal påminner hon mig om varför jag gav mig in i yrket från första början.

Samtidigt är Janna Jihad så himla mycket ett barn, som vilket som helst. Hon verkar irriterad över batterihållaren till mikrofonen som det tyska tv-teamet som också är på plats har satt på henne. När hon inte rapporterar tycker hon om att leka med sina kompisar. När hon blir stor vill hon bli fotbollsproffs, ifall Palestina är befriat och hon inte behövs som journalist vill säga.

Dagen efter åker jag till en annan del av Västbanken och träffar 12-åriga Dima. Hon är rastlös. Har svårt att sitta still och verkar inte särskilt pigg på att svara på mina frågor. Hon hade kunnat antas vara som vilken nästan-tonårstjej som helst, om det inte vore för att hon nyligen blivit släppt efter att ha suttit drygt två månader i israeliskt fängelse.

Hon greps intill en bosättning nära sitt hem i februari. Enligt uppgift ska hon ha haft kniv på sig och dömdes för att ha försökt attackera en israelisk säkerhetsvakt, något hon erkände som en del i en uppgörelse tillsammans med sin advokat, men som både hon och hennes familj har sagt inte stämmer.

När vi sitter där på soffan i hennes hem berättar hon om hur hon fick händerna fastbundna bakom ryggen, hur de la henne på marken och trampade på hennes huvud och sa att de skulle döda henne och skrek på henne under flera timmar långa förhör. 

Hennes mamma berättar att hon ville ge sin dotter en vinterkappa, för att skydda henne mot februarikylan men att hon inte fick. Hennes pappa berättar att han efter att dottern greps har förlorat arbetstillståndet i Israel och att de nu har svårt att klara ekonomin. Båda vittnar om hur förändrad dottern är efter tiden i fängelse och att de har svårt att veta hur de ska ta hand om henne.

Dima är ett av 440 barn under 18 år som satt fängslade under Israels militärlagar i februari i år, och ett av drygt 100 som var under 15. Det enligt siffror från organisationen Defence for Children International. När hon blir stor vill hon bli journalist. 

Jag tänker på Dima och jag tänker på Janna. Två tjejer med helt olika historier, men som båda sett och varit med om alldeles för mycket för sina åldrar. Och båda har samma mål. Att berätta för världen om orättvisorna som drabbar dem och så många andra.

Där och då, av de här två tjejerna, blir jag påmind om varför jag gör det jag gör. Och om många av oss journalister behöver steppa upp våra game.


Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista