Fem minuter om yttrandefrihet: Betlehem Isaak

Här finns inget ljud

I P1 Kulturs sommarserie delar åtta inbjudna författare, samhällsdebattörer och konstnärer med sig av sina tankar om yttrandefriheten, detta jubileumsår för Tryckfrihetsförordningen.

Kanske är det jag som är i ett fängelse någonstans långt bort härifrån, kanske sitter jag där i min cell och är stolt. Eller så har jag ångrat allting. Trott att det är mitt fel...tänkt massa om, varför, hur och vad jag borde gjort. Och göra. Dem har ju trots allt fängslat min fysik. Det som bär min själ.

Så här sitter jag instängd och gråtfärdig efter gårdagens piskning. Min rygg är fylld med öppna infekterade sår och ändå har jag inte fällt en tår för det har slutat göra ont. Efter ett tag blir man avdomnad, det hör till min vardag.

O så vaknar jag. Detta är en dröm som återkommit i 6-7 år. Den har blivit en del av mig nu. Jag vet inte vad jag är dömd för, jag har ingen advokat. Det enda jag har är min mörka cell ett block som är nerstänkt med mitt eget blod och bredvid har jag två pennor i blyerts...jag har kladdat en massa poesi och tankar. Mitt brott är nog att jag skrev eller gjorde någon slags protest mot någonting.

Jag har många gånger tänkt och funderat. Var det så här det skulle bli? Jag tänker mycket och ofta på hur mitt liv hade sett ut om min pappa hade vart fri. Jag hade säkert läst mer. Kanske vart mindre deprimerad, kanske shoppat mindre, kanske vart mer glad och mindre misstänksam. Kanske hade jag inte haft någon vägg som ska skydda mig mot andra människa. Kanske hade jag pratat lite mer och inte kallats för tråkig, kanske hade jag sprungit mer och inte börjat röka. Kanske hade jag vart mindre ledsen, mindre arg. Men bara kanske.

Vad är en människas liv värd om inte en får vara fri fullt ut. Ingenting. Det ser vi bara genom den så kallade flyktingkatastrofen folk från Syrien, norra Afrika, Irak, Afghanistan och mitt forna hemland Eritrea de flyr för sitt liv som många brukar kalla det. Jag säger för sin frihet. För visst kan man leva i Eritrea, man kan äta, inte så att du blir mätt men nästan, du kan dricka, inte så att du släcker törsten men nästan, du gör vad du kan för att överleva. Men hur kan det vara värdigt, hur kan det vara värt när t.o.m. Dina tankar kontrolleras. Hur kan det vara värt när allt du säger hörs och analyseras av myndigheter som säger sig vilja ditt bästa fast dem samtidigt våldtagit din syster för att hon vägrade göra en tio årig militärtjänst, hur kan det vara värt när de fängslade dig för att du på något sätt försökte ge henne lite hopp om rättvisa när du hoppa på dem som fick orden om att göra det. hur kan det vara värt när din pappa som sitter i rullstol för att han krigat i 30 år blir förnekad sjukvård för att pengarna inte räcker till.

Hur kan det vara värt när du tvingas sälja tuggummin på gatorna till folk som kommer från utlandet och festar och lever ett lyxliv i två månader och sen drar, hur kan det vara värt när du måste stå där o låtsas att allt är bra fastän det är dem från Schweiz som får medaljen för att ha delat ut billiga och kvalitetslösa ficklampor på Asmaras gator....hur kan det vara värt. Du fick inte ens någon ficklampa.

Så du flyr. För din frihet. Ditt liv. Din familj. Då kanske pappa kan ta sig till sjukhuset, då kanske mamma kan äta sig mätt, och syrran ta sig ur, då kanske du får lite frid. Bli människa. Då kanske du kan få åka till Rom, och se arkitekturen, åka till Paris för Mona Lisa och London för karnevalen, och Wales för dess vackra natur. Då kanske du kan vara människa. Uppleva, se, andas och känna.

Du kanske kan studera design, litteratur och konsthistoria. Skriva poesi. Spela in dig själv klaga och berätta om hur mycket du hatade att vara ofri, instängd och känna noll människovärde, för att sedan lägga ut det på youtube. Eller så kan du berätta om Mona Lisa eller gråta för att du riktigt inte förstod vad August Strindbergs röda rummet handlade om förrän tredje gången. Och känna dig fri.

Betlehem Isaak

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista