Nordirland: Fred mellan protestanter och katoliker efter år av våld?

44 min
I början av februari enades Nordirlands två stora partier om att flytta polisen och den juridiska makten från London till Belfast. Nu kommer provinsen att styras från den nordirländska huvudstaden. Men innebär det att Nordirlandskonflikten är över? Både ja och nej.

Grundkonflikten finns fortfarande kvar. Nordirland är ett djupt splittrat samhälle där protestanter och katoliker lever i skilda världar och med olika berättelser. Men parterna har enats om politiska lösningar istället för våld och terror. Det säger Edward Moxon-Browne, professor i europeisk integration vid universitetet i Limerick, som intervjuas av Sören Wibeck tillsammans med Dominic Bryan, chef för Institutet för irländska studier vid Queen's University i Belfast.

 Växjöbiskopen Sven Thidevall meddelade i veckan att han lämnar sin tjänst. Orsaken var, sa han, att "stiftskansliet har kommit i strid med sig självt". En polisanmälan från en anställd hade föregått beslutet. Det är ovanligt att biskopar tvingas avgå. Senast det hände var 1954 då Dick Helander i Strängnäs avsattes. Men varför uppstår så ofta olösliga konflikter i Svenska kyrkan? Biskopen i Uppsala, Ragnar Persenius, kommenterar.

Kan man vägra skaka hand av religiösa skäl? Det så kallade handskakningsfallet avgjordes i Stockholms tingsrätt i förra veckan. Det gällde en muslimsk arbetssökande man som vägrade handhälsa på en kvinnlig chef. Fallet har väckt frågor om religionens plats på arbetsplatser. Människor och tros Åsa F Vestergren fångar upp några reaktioner bland företrädare för arbetsgivare och fackliga organisationer och tar temperaturen på vilken roll religionen har när det gäller diskriminering på svenska arbetsplatser.

Kenya kan inom kort bli det femte afrikanska land som tas upp av den internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC). Åklagaren väntar på att få inleda undersökningar om brott mot mänskligheten i samband med de kenyanska valen för två år sedan, då mer än 1300 människor dödades och en dryg halv miljon tvingades fly sina hem på grund av våld mellan olika etniska grupper. Fortfarande har ingen av de pådrivande politikerna ställts till svars. En av de krafter som vill att ICC ska kliva in är Kenyas kyrkor. Men sen valet 2007 har kyrkorna också tvingats stå till svars för hur de själva agerade under  våldsamheterna. Frilansjournalisten Magnus Bellander besökte nyligen Korogocho, ett av huvudstaden Nairobis fattigaste slumområden, där spåren av våldet fortfarande märks.

I Kvartssamtalet möter vi sångaren, låtskrivaren och journalisten Tomas Andersson Wij. Han är fyra gånger Grammisnominerad och känd från TV när han inledde Melodifestivalens final i ett nedsläckt Globen, ensam med sin gitarr på scenen i en lågmält berättade version av Carolas "Evighet". En gång i tiden var han en mediekramad proffskristen. Var står han idag? I dagarna släpper han sin nya skiva " Spår" präglad av närheten till livet och döden.

Här kan du lyssna på en längre version av Kvartsamtalet med Tomas Andersson Wij.

Programledare: Tithi Hahn

Producent: Sören Wibeck