Sickan Carlsson – Sveriges största stjärna och starkast strålande sol

54 min

Med sin sprudlande utstrålning, sitt smittande skratt och stora sinne för komedi fick skådespelerskan Sickan Carlsson folk att skynda till biograferna så fort hennes nya filmer hade premiär.

För Sickan Carlsson var ett fenomen. Under sin storhetstid, på 1940- och 50-talet, tillhörde hon det exklusiva fåtal av svenska filmstjärnor som kunde bära upp en film helt på egen hand. Hennes medverkan räckte ofta för att en film skulle bli en publiksuccé, något som annars främst var förunnat manliga filmskådespelare.

Kanske kan man säga att Sickan Carlsson var det svenska folkhemmets stjärna – folklig och rejäl, precis som sitt namn, men på samma gång med en air av stilfull elegans omkring sig – en sorts folkhemmets glamour.

Hon blev känd för att alltid vara "glittrande glad", både på film och privat – en stämpel som skulle följa henne genom livet. Men tiden hon verkade i krävde glädje som bedövningsmedel mot mörkret som tungt sänkte sig över 1930- och 40-talets Europa. "Vi tackar Sickan Carlsson för hennes ljusa leende i denna mörka tid", som en tidning skrev 1943.

Filmerna Sickan Carlsson medverkade i – det hann bli runt 50 stycken under hennes långa karriär – var för det mesta glada och lättsamma komedier. "Ja, det var ju inte precis Shakespeare det rörde sig om – man får ta filmerna för vad de är", som Sickan själv sa.

Men Sickan Carlsson gjorde inte bara film, hon spelade också revy och teater, dansade och sjöng in skivor – och inte minst gjorde hon mängder av program för Sveriges Radio.

I veckans program tittar vi närmare på Sickan Carlssons liv och karriär. Var gick dåtidens stora stjärnor när de skulle få kläderna till sina filmer uppsydda? Och varför inleddes mötet då Sickan Carlsson skulle skriva på sitt första filmkontrakt på ett golv? Det är saker som vi berättar mer om i programmet.

Vi åker också till Österlen och träffar Kicke Sturesjö och Ulf Lundkvist, som var nära vänner med Sickan Carlsson under många år. Kicke och Ulf blev ett begrepp i Stockholms restaurang- och nöjesvärld när de under 1970- och 80-talet drev en omtalad festvåning på Södermalm i Stockholm. Dit kom kungligheter och kändisar för att äta, dricka och festa – och där firade även Sickan Carlsson sin 70-årsfest.

Vi träffar också Elfi von Kantzow Alvin, som på 1940-talet blev Sveriges första kvinnliga scenograf. Idag bor hon i New York. Vi pratar även med filmforskaren Mikaela Kindblom om vad det var som gjorde att Sickan Carlsson blev så enormt populär. Och så berättar komikern Anna Blomberg varför komedigenren är så bra om man vill skapa sina egna roller.

Programledare den här veckan är Erik Sjölin.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista