Uttråkad

54 min

Att barn ibland ska ha tråkigt har blivit ett hett tips i föräldrarådgivningsindustrin. Och även stressade vuxna kan få rådet att ha det trist mellan varven. Det tråkiga har blivit det nya roliga.

Men hur ska vi hantera den nya trenden som uppmanar oss att ha det tråkigt när allt vi vill är att ha roligt? Och finns det baksidor med tillståndet av uttråkning?

Det monotona arbetet, att stå vid ett löpande band eller sitta i tunnebanespärren beskrivs ofta som tråkigt, ett vacum av tid där man inte kan göra det man egentligen vill. Och för några år sedan kom en teori om att man kan bli utbränd av att vara understimulerad på jobbet. Att uttråkning kan leda till en så kallad Boreout med liknande symptom som utbrändhet.

Frédéric Desnard som jobbade på ett parfymföretag i Paris menar att han drabbades av en så kallad Bored out. Han gick så långt att han stämde företaget på miljonbelopp för att han inte haft tillräckligt mycket att göra.

”Jag arbetade som mest 40 minuter om dagen, ibland bara 20 minuter. Det var den tid det tog att ringa leverantörer och godkänna beställningar. Jag skämdes över att vara så sysslolös och för att jag inte kunde berätta om min arbetsdag för familj och vänner", säger han.

Rädslan för att ha det tråkigt kan ibland gå så långt att vi gör de mest destruktiva saker. I en amerikansk studie valde deltagarna att ge sig själv elchocker istället för att sitta ensamma och ha det tråkigt i 15 minuter.

Gäst i programmet är Niklas Laninge, psykolog och föreläsare.

Programledare är Samanda Ekman.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista