"Funktionsnedsatt" eller "funktionsvariation"? Och Hillarys val av "Veep"

41 min

Vem blir Hillary Clintons vicepresident - en vänsterkandidat eller moderat republikan? Och så blir det begreppsdebatt; ska vi säga "funktionsnedsatt" eller "funktionsvariation"?

I dagens Nordegren och Epstein i P1 frågar sig Thomas Nordegren om det är dags att sluta säga "funktionsnedsatt" och istället använda ordet "funktionsvariation"?

Översättaren och språkutbildaren Jesper Sandström anser att diskussionen kring begreppsanvändningen är överspelad, medan Jonas Franksson, programledare för Funk i P1, tycker det är en viktig princip.

*ordet funktionsvariation är ett alternativ till orden funktionsnedsättning och funktionshinder, som kan upplevas som värderande, men refererar samtidigt till alla människor eftersom vi alla är olika.

Läs mer och lyssna på Funk i P1 HÄR!

Nu drar det ju ihop sig för presidentkandidaterna i USA att välja sina vicepresidentkandidater. Blir det en kvinna, en vänsterkandidat för att får med sig Bernie Sanders supportrar eller rent av en moderat republikan? Eller kanske en general för att locka till sig de republikaner som inte sympatiserar med Donald Trump?

I dag ska vi tillsammans med Deedee Gierow, ordförande Democrats Abroad Sweden, diskutera om vem Hillary Clinton kan tänkas välja.

Dessutom medverkar Ginna Lindberg, Ekots utrikeschef, om det vilka kandidater hon tror Hillary Clinton står och väger mellan.


Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Nina Kruse

Epost: nordegrenepstein@sverigesradio.se

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista