Bratsens återkomst, Europas uddaste resmål och EU-patriotism

41 min

Vi tar reda på vad patriotism betyder i EU-sammanhang, om bratsen på väg tillbaka och om Louise har en näsa som är värdig att ställa ut?

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har varit tydligt besviken över att Storbritannien vill lämna unionen. Igår anklagade han Brexit-förespråkarna Nigel Farage och Boris Johnsson för att vara "opatriotiska". Lena Lid Falkman, retorik- och ledarskapsforskare, hjälper oss att tolka Jean-Claude Junckers språkbruk!

Louise Epstein såg en grupp unga män på bryggan vid Ösbysjön. De hade backslick, chinos i muntra färger, rosa pikétröjor med uppvikt krage och dunvästar. Gänget var misstänkt lika det utdöda släktet brats. Journalisten Viggo Cavling reder ut om tiden för bratsens återkomst är kommen.

Nyligen publicerade brittiska The Guardian en lista på Europas tio mest udda resmål och evenemang. Det handlade om allt från Österrikiskt ölbad till besök i en miniatyrversion av Portugal. Med på listan fanns också Nasoteket i Lund som rymmer gipsavgjutningar av olika näsor. Tycho Brahe, Antje Jackelén och Hasse Alfredsson är några av deras mest berömda trynen. Louise Epstein frågar Emma Jangö som är medlem i nasala utskottet vad som krävs för att få sin egen näsa avgjuten!

Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Fabian Asserbäck


Vill du höra av dig till oss?

nordegrenepstein@sverigesradio.se

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista