Snittet träffar två högaktuella svenska dokumentärfilmare.

34 min

I höstas släppte Erik Gandini sin både hyllade och kontroversiella dokumentärfilm Videocracy om Italien, ett land totalt dominerat av tv och premiärminister Silvio Berlusconi.

Trailern för filmen stoppades av alla nationella tv-kanaler, eftersom hälften ägs av Silvio Berlusconi, och de andra är statliga och styrda av premiärministern…

Detta resulterade dock i att filmen spreds som en löpeld på nätet och nu har setts av 150 000 italienare. Den 12 februari får den amerikansk premiär i New York.

Men vad hände med landet som brukade förknippas med Rossini, Michelangelo, da Vinci, Dario Fo, Ettore Scola och Fellini? I dag förknippas italiensk kultur i bästa fall av Da Vinci-koden. Hur blev Europas mesta kulturvagga vår tids mest åderlåtna kulturkropp?

Tove Leffler åkte dit, talade med olika kulturutövare och frågade Erik Gandini hur tv kunde bli så viktigt och en man få så mycket makt.

Norrköpings konstmuseum skildrar konstnären och filmaren Erik Pauser ett land vars öde starkt påverkat vår moderna historia: Vietnam. I filmen och utställningen Fiendens ansikte intervjuas vietnamesiska veteraner om ”Det amerikanska kriget”, berättelser om 35 år av posttraumatisk stress, effekterna av det kemiska medlet agent orange och om kampen för att leva vidare.

Dessutom har Kerstin Berggren besökt utställningen Lost and Found - Queerying the Archive Bildmuseet i Umeå. Här ger tretton internationella konstnärer ett queerperspektiv på tillvaron, med nya berättelser och alternativa historier. 

Programledare: Karsten Thurfjell

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista