Möt skådespelaren Krister Henriksson

31 min

Om lusten till teater om lusten att ständig förnya sig. Känd - även internationellt - för rollen som Kurt Wallander och för Doktor Glas. Nu 70-årig Karlsson på Taket på Dramaten.

Krister Henriksson är skådespelare, född 1946 i Grisslehamn och utbildad på scenskolan i Malmö mellan 1968-1971.

Han har blivit känd för den stora publiken genom sina tv-roller – i Rederiet och som kommissarie Kurt Wallander, men han har också gjort ett otal stora roller på teatern- både på Stockholms Stadsteater, där han fick ett genombrott som Peer Gynt på 70-talet och på Dramaten. Han har bland annat gjort flera Norén-roller, både på teater och i tv, och han har två gånger fått en Guldbagge för bästa manliga huvudroll – båda gångerna i filmer av Lisa Olin (Veranda för en tenor och Sex, hopp och kärlek).

Just nu kan man se honom som Karlsson på taket på Dramaten, i höst kommer han även framföra monologen Doktor Glas, baserad på Hjalmar Söderbergs roman. Den uppsättningen hade premiär redan 2006 på Vasateatern i Stockholm (då den även direktsändes i dåvarande Radioteatern). Sedan dess har Doktor Glas spelats både hos Riksteatern och i Londons West End. Men höstens nypremiär blir en omarbetad och ny version av monologen.

 


Som sitt klipp ur Drama-arkivet valde Krister Henriksson Lång dags färd mot natt av Eugene O'Neill, i regi av Bengt Ekerot. Föreställningen finns tyvärr inte längre att lyssna på i sin helhet, av upphovsrättsliga skäl.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista