Det man inte vet... Ekots Johanna Melén på Lesbos

3:40 min

Utrikeskrönikan den 9 juni 2016. Mytilene.

Mytilene, torsdag

320 människor kan vara försvunna, sade den Internationella organisationen för migration häromdagen efter att de pratat med de som räddats från den sjunkande båten utanför Kreta i förra veckan.

Vi var många fler ombord, sa de överlevande.

Men bara nio döda kroppar har hittats.

340 räddades av den grekiska kustbevakningen.

Över 300 kan ha drunknat.

Om det är sant är ju det en jättenyhet fast jag har inte hört så mycket om det och inte rapporterat något själv.

Det blir för jobbigt att ta in och att 340 räddades var ju  något mycket bra. De som försvann behöver man ju inte låtsas om, det man inte ser har man inte ont av.

Jag har rapporterat om många konstiga och obehagliga saker; om människor som döms till långa fängelsestraff fast de inte har gjort något fel eller om människor som får lida svårt för att deras liv styrs av inkompetenta och egoistiska politiker, men de lever ju i alla fall och någonting kan ändras till det bättre.

Men barn som drunknar i Medelhavet på väg med sina föräldrar eller ensamma bort från kriget till ett tryggare liv det är för jobbigt.

Jag vill inte höra eller läsa om familjerna från Afghanistan som bor under en bro i Istanbul och försöker leva vidare efter den misslyckade båtresan där tre av deras barn drunknade.

Jag läser inte klart för det är bättre att inte veta.

Ibland kan man nästan tro att krisen är över nu när perrongerna på Malmö och Stockholm central inte är fulla av flyktingarna längre, så problemet är väl över då, det syns i alla fall inte längre.

Här i Mytilene på den grekiska ön Lesbos är de flesta spåren också borta som en följd av EU-Turkietavtalet som säger att flyktingar och migranter som nu kommer ska skickas tillbaka till Turkiet. Alla de små tälten som stod uppradade längs gator, kajkanter och i parker finns inte mer och man får åka till lägret en bit från stan och speja in genom stängslet för att se dem. Därinne finns de och blir tokiga så klart av inlåstheten och ovissheten.

Inte alla är inlåsta, efter 25 dagar kan man få ett papper från polisen som säger att man får röra sig fritt på ön, fast inte ge sig av från ön.

Spyros Galynos, borgmästare på Lesbos, tyckte det var bättre när problemet syntes. Det sade han i en intervju häromdagen. Då när stan var fylld av tält och köerna var långa för en biljett till Aten var det inte särskilt mycket bråk men nu blir det ofta våldsamt därinne i lägret. I förra veckan brann det, många skadades, barnen gråter om nätterna.

Om man låter Google translate översätta Spyros Galynos namn heter han på svenska Spyros Galen. Han kan faktiskt ge ett lite smågalet intryck och säger saker som att "vi, här på Lesbos, är en liten prick på kartan men genom den här krisen har vi kommit att se oss själva som ett fyrtorn för mänskliga värden".

Häromdagen fick en volontärgrupp på Lesbos EU-parlamentets årliga medborgarpris för vad de gjort för flyktingarna som kommit till ön, som utflykterna de ordnat för de ensamkommande barnen som annars sitter instängda i läger.

När man helst vill blunda för allt som är jobbigt är sådant i alla fall skönt att se.


 

 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista