Nördfeminism och lajvare som kommer ut ur garderoben

54 min
I veckans P3 Kultur träffar du outsiderkulturens outsiders - de kvinnliga nördarna. För trots att nördkulturen har blivit alltmer accepterad i mainstreamen, så finns det hierarkier kvar inne i nördvärlden, som länge varit modellerad efter manligt mönster. Veckans program diskuterar kvinnlig nördidentitet och nördfeminism.

P3 Kulturs reporter Sara Lundin går på upptäcktsfärd in i tre kvinnors olika geekdoms –  en kassettbandskvinna som hellre spelar av skivor från bibblan än lyssnar på spotify, en damlajvare med djupa kunskaper i medeltida musikinstrument och en tjej som är förförd av travet och drömmer om att bocka av alla landets travbanor. 

Till studion kommer Sofia Nordin, författaren bakom den Augustprisnominerade ungdomsromanen Natthimmel, som delvis utspelar sig i lajvrollspelets värld. Tillsammans med popkulturnörden och kritikern Teresa Axner samt P3 Kulturs Johanna Koljonen diskuterar hon sociala koder och könsroller inom nördvärlden. Alla tre betecknar sig själva som stolta nördar med lång bakgrund inom lajvrollspel – så förvänta er ett uttömmande samtal om nördskam och –stolthet.

Missa heller inte när P3 Kultur avslöjar vilka svenska kulturpersonligheter som har ett förflutet inom rollspel. Vilka regissörer, skådespelare, konstnärer och nattklubbsentreprenörer har kastat tjugosidig tärning och fyllt i rollformulär? Vem har lajvat med tehuva på skallen? I P3 Kultur kommer de ut ur nördgarderoben.