"Spelet bakom rubrikerna": Månson om etablerade medier som slirar på de få regelverken

20 min

I veckan har Sydsvenskans tidigare chefredaktör Hans Månson suttit i något så sällsynt som en tryckfrihetsrättegång, stämd för grovt förtal. Men Månson friades. Samtidigt kommer hans bok "Spelet bakom rubrikerna" ut. Undertitel:"Om journalister, journalistik och det personliga ansvaret". I boken visar han mängder av exempel på att även våra mest etablerade massmedier ofta tillåter sig att slira på regelverken.

Varför finns Zlatans Ibrahimovic sko i närbild på nyhetsplats i Expressen? Hur lätt är det att få en gratisresa till Israel? 

Hur lyckas Sveriges Television göra dyra program utan att självt betala så mycket? Varför skriver Bonniertidningarna så mycket om TV4:s program?

Många inblandade

Inom branschen är slirandet på regelverken inget nytt eftersom många på ett eller annat sätt, i större eller mindre utsträckning, är inblandade.

Det kan handla om crosspromotion, indirekt sponsring, textreklam, betald journalistik och så vidare i en lång rad.

Flera Publicerat?

Varje kapitel i boken "Spelet bakom rubrikerna" skulle lätt kunna bli ett helt Publicerat-program. Men vi ska tillsammans med Hans Månson försöka hinna igenom en del av alla de egna och andras exempel boken visar upp.

Sedan kan gärna några av de omdiskuterade höra av sig, så lovar vi att gå vidare, att utveckla deras fall. 

Indirekt sponsring

Det kan gälla vinexperten Bengt Frithjofsson, som i varje fall inte tillåts göra reklam för sina egna viner. Eller hans ostkännar-kollega Steffo Törnquist?

Eller kanske en diskussion om Sveriges Televisions indirekta sponsring? Något som Hans Månson hävdar att SVT lever gott på.

Till samma slutsats kommer Riksrevisionsverket.  

I det fördolda

Journalistik är att berätta om vad som hänt. Journalistiken ska avslöja, ge bakgrund, förklara och informera. Men det ingår också i uppdraget att det ska ske korrekt och allsidigt, utan dolda påtryckningar - fritt från jäv och ekonomiska smörjmedel.

Ändå så struntar journalister och medier ibland i de frivilliga, ganska få, men dock gemensamma spelreglerna. Och ställs mycket sällan - som Månson i veckan - till svars.

Frågan är vad det kan bero på? Och vad man kan man i så fall göra åt problemen?

Bred erfarenhet

Hans Månson har tillbringat större delen av sitt yrkesliv på de stora nyhetsredaktionerna, främst i Stockholm.

Men även varit gästprofessor i praktisk journalistik på JMG i Göteborg.

Om bokutgivning

Ett kapitel i hans bok har rubriken "Gemensam recensionsdag startmotor i försäljningen". De som bryter mot detta datum kan råka illa ut. 

Så hur ser han då på att Publicerat uppmärksammar hans bok redan innan den är utgiven?

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista