"Afrikas New York", flygkommunikation och musiksafari i öst

41 min

Vilka är de hetaste apparna i Kenya? Hur går det för Richards sommarvikarie? Och musiksafari med siktet på östra Afrika.

Idag drar Radiokorrespondenterna i gång i P1 och först ut är ingen mindre än Richard Myrenberg, Sveriges Radio utsände i Afrika.

Det pratas om Kenya som ett land med duktiga entreprenörer med ett växande näringsliv. En del jämför huvudstaden Nairobi med New York. Linus Lennstrand, som arbetar med start-up-företag i just Nairobi vet vilka fiffiga idéer som är på gång i landet, medverkar i programmet. Vilka är de hetaste apparna i Kenya? Och varför ”Afrikas amerikaner” så framgångsrika inom näringsliv och entreprenörskap?

När Richard har rest inom Afrika har han många gånger funderat över flygkommunikationen. Han tycker själv att flygandet har blivit lättare och smidigare med åren. Till exempel är det färre mellanlandningar och att det har tillkommit fler flygbolag. Men vilka är nycklarna för en välfungerande flygkommunikation? Hur mycket hänger övrig kommunikation och infrastruktur ihop med flygande? Åke Wall konsult och projektledare på Luftfartsverket kommer till studion och reder ut.

Dessutom blir det afrikansk musik-safari med den tidigare SR-profilen Lennart Wretlind. Idag grottar vi ner oss i kontinentens östra delar.

Och hur går det för Richards sommarvikarie, David Rasmusson? Vi ringer och kollar läget.

Wretlinds musiksafari del 1:

Etiopien
Yekermo sew - Mulatu Astatke (från soundtrack ”Broken flowers”)

Burundi
Whispered song – Burundi Musiques Traditionell

Etiopien
Bole 2 Harlem - Bole 2 Harlem (etiopisk ung grupp i New York)


Programledare: Richard Myrenberg
Producent: Anders Backlund

Epost: korrespondenterna@sverigesradio.se

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.30
    - Whispered Song
    Album: ***HOTEL RWANDA*** Utgiven: 2005
    Kompositör: Trad Från Burundi
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista