Familjehemligheter

29 min
Fredag 5 februari 11.03, söndag 7 februari 19.03

Hur påverkas barn av att växa upp med en hemlighet i familjen som man inte får prata om? Hundratusentals barn i Sverige lever med föräldrar som missbrukar eller är psykiskt sjuka.

Therese Eriksson är 23 år och växte upp med en mamma som var både psykiskt sjuk och alkoholist. Bakom den fina fasaden i villan i Enskede, söder om Stockholm, levde Therese i fullständig oförutsägbarhet. Ena dagen var mamma full när Therese kom hem från skolan, nästa låg hon helt drogad av mediciner.

När Therese gick i gymnasiet startade hon och en kompis föreningen Maskrosbarn för att stödja unga som lever med föräldrar som missbrukar och/eller har psykisk sjukdom. Förra året utkom hennes bok "Vi har ju hemligheter i den här familjen".

Pia Hänninen vet hur det är att leva med en alkoholiserad mamma. Hennes barndom var ett kaos av fyllefester, misshandel och ständiga flyttar. Pia visste inte från en dag till en annan vad som skulle hända. Skulle mamma komma och hämta henne hos dagmamman? Skulle det finnas mat hemma? Skulle de vara tvungna att fly mitt i natten? Under alla år var det ingen vuxen som ingrep. Det skulle dröja till Pia var 19 år innan hon berättade sin hemlighet.

Reporter Sofia Klemming Nordenskiöld


Hör Pia Hänninen läsa dikten "Sårad" ur sin diktsamling "Våga leva och våga känna"

Britt-Inger Röcklinger och Marie-Louise Broth leder samtalsgrupper för barn till missbrukande föräldrar eller föräldrar med psykisk ohälsa. Hör dem berätta

En ny paragraf i Hälso- och sjukvårdslagen ska stärka barns rätt till hjälp.


Behöver du någon att prata med? Vi har samlat länkar till organisationer som kan ge stöd.

Denna vecka har Barnen och Tendens gemensamt tema. För att komma till Tendens hemsida och lyssna på fler program om Familjehemligheter, klicka