Harlem – högkvarteret för det svarta kulturarvet

17 min

Harlem är för många sinnebilden av svart kultur. Men vad händer med kulturarvet när stadsdelen förändras? Vi besöker Amsterdam News och Schomburg Center, två viktiga kulturinstitutioner i Harlem.

I Harlem finns flera historiska landmärken för svart kultur som Apollo Theatre, hundratals kyrkor och legendariska jazzklubbar.

Harlem har varit en svart stadsdel i hundra år, men sedan ett antal år håller det på att förändras. Nu flyttar välbärgade, ofta vita, hit. En händelse som satte fart på den sk gentrifieringen, var när den före detta presidenten Bill Clinton 2001 valde att öppna kontor på 125e gatan. Det sågs som ett tecken på att stadsdelen var på väg tillbaka efter många år med dåligt rykte. 

Två viktiga institutioner i Harlem för svart kulturarv är nyhetstidningen Amsterdam News, som legat här i 106 år – och Schomburg Center, USAs största arkiv för svart erfarenhet och historia.

Kulturredaktionens Anna Tullberg har träffat Elinor Tatum, chefredaktör på Amsterdam News och Khalil Gibran Muhammad, chef för Schomburg Center, för att ta reda på vad som står på spel för dem när det gäller framtiden för det svarta kulturarvet och inför höstens presidentval.

Efter reportaget hör ni Sveriges Radios utrikeschef Ginna Lindberg om hur Barack Obamas åtta år på presidentposten haft för betydelse för afroamerikanskt kulturarv.

Lyssna på hela onsdagens P1 Kultur med Måns Hirschfeldt

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista