Afroamerikaner och klassisk musik 6

41 min
Möt tonsättaren Trevor Weston och tonsättaren och pianisten Courtney Bryan. Hon är den första afroamerikanska kvinna som tar examen i musikalisk komposition vid kända Columbiauniversitetet i New York.

Trevor Weston komponerade The People Could Fly efter en afroamerikansk folklig myt som säger att några av de människor som kidnappats som slavar från Afrika hade sådana magiska krafter att de kunde flyga tillbaka till hemlandet.

Han undervisade flera år i Charleston, South Carolina. Mellan 50 och 60 procent av alla slavskepp från Afrika till USA anlände till Charlestons hamn. Ghullamusik och ghullakultur uppstod där, som en speciell typ av afrikansk musik skapad i USA.

Flera av Trevor Westons kompositioner är influerade av Ghulla-musik, som har speciella rytmer, och av negro spirituals. I texten till Swing Low Sweet Chariot ledsagar flygande änglar oss över Jordanfloden.

– Vatten renar och vatten innebär resa och rörelsefrihet. Att ta sig över Jordanfloden är för afroamerikaner att bege sig till en bättre plats, till ett bättre liv, förklarar Trevor Weston.

Courtney Bryan blir den första afroamerikanska kvinna som tar examen i musikalisk komposition på det legendariska Columbiauniversitetet i New York, som grundades redan 1754. Hon är också jazzpianist.

– Jag växte upp i New Orleans och såg rasismen tidigt i livet. Där finns de som har och de som inte har. Det tog längre tid att se det komplicerade i att vara både svart och kvinna, säger Courtney Bryan, som har ett ”dubbelt medvetande”.

– Det känns underligt att vara kvinna och svart i den klassiska musikvärlden, men jag är van vid den här obehagskänslan: i den klassiska musikmiljön är jag alltid den enda svarta personen och i jazzmiljön den enda kvinnan, berättar Courtney Bryan.

Hon har komponerat stycket Elegi for a woman called Laura Nelson. Laura Nelson och henne son lynchades i Okemah, Oklahoma 1911. Senare såldes vykortsbilder som visade den här lynchningen.

– I min baptistkyrka har jag frihet att göra precis vad jag vill musikaliskt, säger hon. När jag spelar inne i pianosträngarna ropar församlingen: "Spela Courtney och prisa dem!" Jag kan vara mig själv och jag är bra som jag är, förklarar Courtney Bryan.


Musiklista:

SYMFONI NR 1
William Grant Still,          John Jeter/ Fort Smith Symphony     NAXOS
14590, 8.559174


10 Balm in Gilead
Courtney Bryan,          Courtney Bryan     Courtney Bryan


Verve Music III Bop
Trevor Weston,          Charleston Chamber Players, Lisa Nickl, Flute, James Holland, Cello, Mark Gainer, Oboe Live    


Magnificat
Trevor Weston,          The Piedmont Singers    


Messages from Seeking
Trevor Weston,          Members Of The Charleston Symphony. Scott Terrell, Conductor    


BEEN IN THE STORM SO LONG
Trad,     Trad     The Moving Star Hall Singers     SMITHSONIAN FOLKWAYS
14631, BEEN IN THE STORM SO LONG 1967


PORGY AND BESS: SUMMERTIME
George Gershwin,     Dubose Heyward     Paul Robeson/ Clifford Greenwood/ New Mayfair Orchestra     ASV
07967, CD AJA 5276


The People Could Fly
Trevor Weston,          Live Starling Chamber Orchestra, Kurt Sassmannshaus, Conductor Minerva King, Narrator och Joshua Henderson, Violin    


BY AND BY
Trad, Henry Thacker Burleigh    Trad     Paul Robeson/ Lawrence Brown     COLUMBIA
00149, 468666 2


SWING DOWN CHARIOT
Trad Från Usa,     Trad Från Usa     The Golden Gate Quartet     COLUMBIA
00149, COL 494053 2


10 Balm in Gilead
Courtney Bryan,          Courtney Bryan     Courtney Bryan,


Courtney Bryan. BlueNote. Solo
Courtney Bryan,          Courtney Bryan


Courtney Bryan. BlueNote. Cry2
Courtney Bryan,          Courtney Bryan    


PAGLIACCI
Ruggero Leoncavallo,     Ruggero Leoncavallo     Adam Fischer/ Ileana Cotrubas/ Placido Domingo/ Heinz Zednik/ Wolfgang Witte/ Matteo Manuguerra/ Wolfgang Schöne/ Josef Pogatschnig/ Wiener Staatsopernchor & Staatsopernorchester/ Gumpoldskirchner Spatzen/ Wiener Staatsoper: Bühnenorchester     ORFEO
08175, C 756 081 B


10 Balm in Gilead
Courtney Bryan,          Courtney Bryan     Courtney Bryan


07 I Couldn't Hear Nobody Pray
Courtney Bryan,          Troi Bechet – Voice     Courtney Bryan


12 Eternal Rest
Courtney Bryan,          Courtney Bryan     Courtney Bryan


Come Away, My Beloved for chorus
Courtney Bryan,          Ekmeles Vocal Ensemble