När Amazonas regnskogsfolk bryter isoleringen (R)

19 min
Mitt i nationalparken Manú ligger en av världens mest orörda djungler. I mer än 40 år har forskare kommit hit till sydöstra Peru för att söka svar på regnskogens gåtor.

Det här är en av få platser i världen som kan sägas vara orörd natur. Därför har platsen i många år använts som referens inom forskningen.

Det säger Roxana Arauco som är "station manager" på forskningsstationen Cocha Cashu i Peru.

Hon har själv doktorerat med en avhandling om myror och leder idag det mödosamma arbetet med att få verksamheten på stationen att flyta på. I sitt jobb ställs Roxana Arauco inför många utmaningar. Det kan vara att termiter äter upp utrustning, att det saknas bensin till båtmotorerna eller att batterier som fylls på av solpaneler strejkar.

Dessutom har en av kockarna precis blivit biten av en skorpion. Över radio rapporteras att isolerade grupper av ursprungsfolk kan vara på väg mot stationen.

Artrikedomen här är förstås enastående. I Manús nationalpark finns fler fågelarter än i hela Europa.

Roxana Araucos forskarkollega Patricia Alvarez Loyaza är expert på hur man sätter upp kamerafällor för att fånga skygga djur på bild.

Flera tunga namn inom biologin har också börjat sin forskning just här vid Cocha Cashu. Men enligt Patricia Alvarez Loyaza är det hårda tider för fältarbetande biologer. Trots mängder av obesvarade frågor om skogen och ekosystemet där blir det allt svårare att finansiera verksamheten.

Programmet är en repris från den 24 augusti 2015.