Fysikern som stoppade ljuset vill lösa världens energiproblem (R)

20 min
Lene Vestergaard Hau är känd som den Nobelpristippade fysikern som stoppade ljuset. Men nu har hon bytt sitt fysiklabb mot ett där hon odlar cyanobakterier. Målet är att lösa energiproblemet.

Lene Vestergaard Hau såg en massa smarta studenter gå ut från Harvard och sugas upp av Wall street. Det tyckte hon var synd. Det vore bättre om de löste ett verkligt problem - energiproblemet.

– Så jag föreslog ledningen på Harvard att universitetet skulle ge en energikurs. Javisst, håll en sådan du svarade de. Och det var när jag läste in mig på fotosyntesen, för att kunna föreläsa om den, som jag upptäckte vilken fantastisk process det är, säger Lene Hau.

Men den är bitvis inte alls effektiv. Så nu är planen att använda den mest effektiva delen av processen, och komplettera den med ett enzym som kan bygga vätgas.

– Det finns fler som arbetar med liknande saker men inte just på det sätt som Lene Hau nu har börjat med, säger Pia Lindberg, lektor i kemi vid Uppsala Universitet, som forskat länge om att använda fotosyntesen hos cyanobakterier för att få fram biobränslen.

Programmet sändes första gången den 11 april 2016.