Pukslaget: Suranjana Ghosh och de gränsöverskridande mötena

36 min

Pukslaget följer med när en indisk tablatrumma tar sig an de västerländska musiktraditionerna. Ett tidens experiment där öst möter väst och olika musiktraditioner konfronteras med varandra.

Klockan är tre på en lördag eftermiddag. Framme vid koret sitter den indiska tablaspelaren Suranjana Ghosh med benen i kors framför sina tablatrummor i sin vackra sari i rött och guld.

Suranjana Ghosh är en av Indien enda kvinnliga tablaspelare och också en av världens allra bästa. När hon kom hit till Sverige gick hennes dröm i uppfyllelse; att få spela med musiker från alla möjliga changrer. Hennes tanke är att man kan hitta djupare in i musiken genom att öppna upp mellan stilarna. På så sätt kan hon komma nära rötterna och själva essensen i vad musik är.

I femte och sista avsnittet av serien Pukslaget har vi kommit till ett världsunikt möte;  Suranjana ska tillsammans med organisten Andrew Canning spela ett program för tabla och orgel, ett program där öst och väst möts och världar smälter samman. Men det är också ett drastiskt experiment mellan musiktraditionerna som utmanar tablan att gå bortom sina egna gränser. 

- Tablan är mycket större än man kan tro, säger Suranjana. Min mission är att låta den möta alla musikstilar som finns i hela världen.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista