Du är vad du äter!

56 min
I veckans P3 Kultur tar programledaren Johanna Koljonen och hennes gäster ett brottargrepp på maten. För det är ju inte konstigare än så här: du är vad du äter, även kulturellt sett. Och mat är ju så mycket mer än något man bara skyfflar ner i munnen, utan något som man måste diskuteras, analyseras och problematiseras.

Just nu översköljs landet av en störtflod av dyra olivoljor, kokböcker, surdegsbloggar och inte minst matlagningsprogram. Hur kunde det bli så? Johanna diskuterar vår tids besatthet av matlagning tillsammans med Lotta Lundgren, kokboksförfattare och matbloggare som just nu är aktuell som programledare i SVT:s  och Carl Reinholdtzon-Belfrage, krogredaktör på tidningen Nöjesguiden.

P3 Kulturs reporter Sara Lundin bjuder på en kulturhistorisk tre små rätter-meny när hon gräver i historien bakom tre ikoniska maträtter. Du får smaka på berättelsen om hur planksteken erövrade landet för att sedan dissas av sin egen skapare. Du möter också bagaren och skådespelaren Bert Kolker, som berättar om hur ett kokt 1600-talsbröd landade i Sverige och plötsligt förvandlades till 90-talets hippaste ätbara accessoar. Jepp, det handlar förstås om bageln. Avsmakningen avslutas sedan med att matjournalisten Ann-Helen Meyer von Bremen berättar om hälsoresan från gårdagens potatisavkok till vår tids nyttiga och glada smoothies – den perfekta allt-i-ett-drycken när man är på språng mellan stadsjeepar och gallerior.

Johanna passar även på att utmana sockerpatriarkatet och diskutera sockrets förtryckande sidor med författaren och journalisten Johan Frisk, som snart ger ut boken Sötsug – om drogen som erövrade världen.

Johanna får även besök av en livs levande surdeg i studion. Men eftersom den inte själv kan prata om sin storstilade comeback in i matmedvetandet så följer även surdegshussen och hattmakaren Kristoffer Lind med för att tala om jäsningsprocesser, och surdegen som ett slags evighetsmaskin och identitetsmarkör i en och samma bubblande form.

 Givetvis kommer även P3 Kulturs seniorreporter och bokklubbsföreståndare Roger Wilson till studion för att diskutera ännu en kändissjälvbiografi. Den här gången har turen kommit till Desperate Housewives-stjärnan Teri Hatchers Rostat bröd och andra tankar om livet, en bok som innehåller många matliknelser – men hur djupa är de egentligen?