Ger medierna Sverigedemokraterna fullkomligt oproportionerligt utrymme?

20 min
"Sverigedemokraterna gynnas också av att medierna hyser ett fullkomligt oproportionerligt stort intresse för det lilla extremistpartiet". Det skrev statsvetare Björn Johnson vid Malmö högskola i en debattartikel. Stämmer detta? Och hur kommer Sverigedemokraterna att bevakas fram tills valet i höst?

Det diskuterar tre journalister som alla gett ut böcker mer eller mindre i ämnet.

Lena Sundström, författare och journalist, som bland annat skrivit boken "Världens lyckligaste folk". Boken handlar inte minst om de danska medierna och Dansk Folkeparti.

In på skinnet

Vidare Pontus Mattsson, inrikesreporter på Ekot, som gett ut "Sverigedemokraterna in på bara skinnet" efter att ha följt partiet i många år.

Och Niklas Orrenius, reporter på Sydsvenskan som också skrivit mycket om partiet. Flera av hans reportage i skilda ämnen finns samlade i boken "Här är allt så perfekt".

Ny bok på gång 

Just nu håller han på att skriva klart en bok enbart om Sverigedemokraterna. Den boken beräknas komma ut i april.

I måndags fick Orrenius dessutom Olle Stenholms minnespris för "en tidig och stilsäker skildring av Sverigedemokraterna men också för ett ifrågasättande av den egna journalistrollen".

På DN Debatt

I programmet utvecklar också statsvetare Björn Johnson kort sin syn frågorna.

Citatet i ingressen här ovan kommer frånden 12 december 2009 och handlar främst om hur politiker i andra partier hanterar och bör hantera "uppstickarpartiet" Sverigedemokraterna, allt enligt Johnson.

NÄSTA VECKA LYSSNARKONTAKT - MEST OM HÖRBARHET  

Och nästa vecka sänder vi som utlovat ett Lyssnarkontakt i Publicerat om en del av de frågor som kommer till lyssnarkontakt@sr.se Eller till Lyssnarkontakt 21101 Malmö. Det kommer att handla mest om ljudet i radion. Något som flera lyssnare har många synpunkter på...

Har du också sådana - hör av dig du med! Det kan handla om allt som har med Sveriges Radios programverksamhet att göra. Läs mer på Lyssnarkontakts hemsida! (Klicka dig dit här ovanför till vänster)