Barnen fyller 10 år! Lyssna på Barnen!

30 min

Med Lollo Collmar och Ylva Mårtens Inför 10-årsdagen, ser Lollo Collmar och Ylva Mårtens den här veckan tillbaka, nästan 500 program har sänts under rubriken "Barnen". - Tiden har gått väldigt fort, säger Ylva Mårtens. - Jag tycker det var alldeles nyss Johan Thorstenson och jag startade Barnen. Tanken var att vi skulle göra ett "chattprogram" där Johan skulle chatta med lyssnarna efter varje sändning. Men bara en lyssnare hörde av sig efter det första programmet, så vi la ner chatten. Det kanske var synd! Vi var bara lite före vår tid…

I programmet funderar de över vad barnperspektivet i journalistiken kan vara och vad de lärt sig och spelar upp godbitar ur programmen. Räcker det om programmen handlar om barn? Om programmet bara innehåller intervjuer med barn, blir det barnperspektiv då? Eller att barnen själva är reportrar är det det som är det optimala barnperspektivet?

- Det viktigaste som vi kommit fram till under de här tio åren är att barn är beroende av vuxna, det är egentligen den stora skillnaden mellan barn och vuxna. Och det är det som vi försöker förhålla oss till när vi gör våra program, säger Ylva Mårtens.

- Barn är känsligare än vuxna för vad som krävs av dem. De vill gärna vara till lags, de vet att de är beroende. Det är därför viktigt att vi som journalister respekterar barnets tankegångar och att han/hon inte kan leverera ett svar på beställning. Det måste få ta tid, tillägger Lollo Collmar.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".