Det blygsamma kollektivet - ett program om att överraska sig själv

46 min

Plötsligt gör tusentals människor något helt oväntat. Något de inte anade att de skulle göra. Istället för att torka av köksbordet eller gå ut med tidningarna gör de en uppmuntrande banderoll, tar en bild med blixt under sängen eller skickar en penna som de har kvar från ett gammalt förhållande till ett museum. De har blivit en del av ett blygsamt kollektiv. Ett kollektiv där vem som helst får vara med.

De är en del av den interaktiva konströrelse som på internet rullar över världen i olika former. Det här är sajter som har tusentals och ibland hundratusentals träffar och som engagerar folk över hela klotet, från Peking till San Fransisco.

Det blygsamma kollektivet är ett program av Lotta Erikson om två konstprojekt på internet. Learning to Love You More av konstnärerna Miranda July och Harrel Fletcher i Los Angeles och The Museum of Broken Relationships av Olinka Vištica and Dražen Grubišić i Zagreb.

Learing to love you more är en sajt med 70 uppdrag som vem som helst kan göra. Till exempel:

Miranda July gjorde senare långfilmen You and me and everyone I know och skrev novellsamlingen No one belongs here more than you. Men få vet att hon tillsammans med Fletcher har drivit den här interaktiva sajten sedan 2002. Hon säger att ibland när man inte anstränger sig för att vara originell kan man faktiskt uppleva och upptäcka något nytt. Och att det var den känslan de ville förmedla till världen.

The museum of broken relationships är en europeisk släkting. Det är ett museum dit man skickar saker man har kvar efter relationer som tagit slut. Konstnärerna Olinka Vištica and Dražen Grubišić satt och tummade på de saker älskarna lämnat efter sig, när de tänkte att de skulle kunna göra något av dem. Nu går det inte en dag utan att folk hör av sig och vill lämna över en mobiltelefon eller en benprotes eller en yxa.

Sanningen är att jag började förstå varför folk ville göra de här uppdragen, säger Lotta Erikson. Jag började själv göra dem. De gjorde mig på bra humör. Jag tröttnade på de vanliga uppdrag jag hade varje dag:

Förhöra barnen på franskaläxorna, förhöra barnen på engelskaläxorna, förhöra barnen på svenskaläxorna. Förhöra mig själv på mina sjunkande kontoutdrag, på mina låglöneuppdrag, köpa hållbar mat, köpa hållbara kläder, se till att hemmet inte är en avfallskvarn, inte är en sopstation, inte är ett hav av tidningar och videokassetter och att åtminstone köksgolvet blir torkat varje dag. Uppdrag som att vara vänlig mot chefer och uppdragsgivare.

Istället började jag; ta en bild med blixt under mitt säng, göra en uppmuntrande banderoll och spela in ljuden som håller mig vaken på nätterna. Jag blev en del av det blygsamma kollektivet och jag ångrar mig inte. Martin, Lena, Carina, Ia, Johan, Berno, Robert och Jeanette har också gjort uppdrag till programmet.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".