När är det egentligen rätt att svära? Om språkets roll som klassmarkör.

34 min

Snittet: När är det egentligen rätt att svära? Om språkets roll som klassmarkör. Snittet tar sig an frågan om klass och språk via Bernard Shaws Pygmalion som snart har premiär på Dramaten. En pjäs som just handlar om en förortstjej, Eliza, som får hjälp att förvandlas från betongdrottning till väluppfostrad överklasstjej. Anneli Dufva har träffat regissören Margareta Garpe och dramaturgen Sven Hugo Persson för att prata om klass och språk på svenska teaterscener. Dessutom har Cecilia Blomberg träffat kulturskribenten Nina Lekander för att prata om svordomar, klass och kön. Och så har Katarina Wikars tagit med sig författaren Anneli Jordahl på bio och sett den brittiska regissören Andrea Arnolds nya film Fish Tank som rör sig i den brittiska arbetarklassen. Med hjälp av sociologen Beverly Skaggs lägger de ett klassraster över de filmkritikernas recensioner.

                                                                                                                                                   

Hur viktigt är egentligen språket för att ta sig upp i samhället? Hur mycket krävs de av total personlighetsförvandling för att göra en klassresa? Eller för den delen för att markera att man inte vill tillhöra eliten.

Snittet tar sig an frågan om klass och språk via Bernard Shaws Pygmalion som snart har premiär på Dramaten. En pjäs som just handlar om en förortstjej, Eliza, som får hjälp att förvandlas från betongdrottning till väluppfostrad överklasstjej.  Anneli Dufva har träffat regissören Margareta Garpe och dramaturgen Sven Hugo Persson för att prata om klass och språk på svenska teaterscener.

Dessutom frågar sig Snittet varför svordomar har så olika status. När Ingmar Bergman kryddade sitt språk med invektiv var det bara ett bevis på hans bildning, men när Anna Anka sprider sina svordomar runt sig blir den bildade medelklassen upprörd. Cecilia Blomberg har träffat kulturskribenten Nina Lekander för att prata om svordomar, klass och kön.

Och så har Katarina Wikars tagit med sig författaren Anneli Jordahl på bio och sett Andrea Arnolds nya film Fish Tank som rör sig i den brittiska arbetarklassen. Snittet ställer frågan hur den skildras på film och synar de svenska filmkritikernas hyllande, men inte helt fördomsfria, recensioner.

Programledare: Cecilia Blomberg

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".