Stoppar tystnadens konspiration filmen "Marken talar arabiska"?

20 min

Den franska dokumentärfilmen "La Terre parle arabe", som ger den palestinska sidans syn på det som hände i Palestina före 1948, har vunnit flera festilvalpriser. Men den har hittills inte visats av något västligt tv-bolag. Vi undrar varför?

-En "tystnadens konspiration"? Tv-kanalerna är rädda för att chocka tittarna och skapa uppståndelse, tror filmaren Maryse Gargour, som gjort filmen.

Stoppad i Frankrike

France 5 köpte snabbt dokumentären. Men efter några månader blev det stopp.

Sveriges Televisions inköpare rekommenderade också filmen. Men den köptes aldrig in. Den som sade nej var Otto Fagerstedt - projektledare på.

Vi har bjudit in Otto Fagerstedt för att få en förklaring till varför de svenska tittarna inte får se filmen.

"Två land, ett folk"

Vi har dessutom bett Sören Wibeck - medarbetare på P1:s- att se och kommentera filmen. Wibeck har nyligen gett ut boken "Ett land, två folk", som handlar just om konflikten Israel-Palestina. Inte minst historien före 1948.

Opublicerat material

-Jag hoppas fortfarande att filmen ska visas. Den bygger ju helt på hittills opublicerat material från israeliska arkiv, säger Maryse Gargour.

-Och jag anser att västs tittare har rätt att få båda sidors beskrivning av vad som hände första halvan av 1900-talet. Inte bara den israeliska. 

Medveten fördrivning? 

Filmen går ut på att den sionistiska rörelsen medvetet arbetade på att fördriva palestinierna långt före 1948, samtidigt som marken var arabisk, det vill säga palestinsk.

Själv anser Gargour att hon arbetat på ett fullständigt normalt journalistiskt sätt när hon gjort filmen.

Israeliska arkiv öppna

Och den består förvisso helt av ljud, bilder, dokument och tidningsklipp från 1900-talets första hälft som hon funnit under tre års grävande i arkiven. Där har hon också hittat citat av flera av  sionisternas kända ledare som till exempel David Ben-Gurion och Chaim Weizmann. De blev senare Israels förste premiärminister respektive president.

Historiker från Surrey

En palestinsk historiker i Storbritannien leder berättelsen framåt. Dessutom innehåller filmen intervjuer med palestinier som fördrevs 1948.

Är det så att den palestinska sidan har svårare att nå ut med sin version av vad som hände då?

Kan den sidans version inte visas utan efterföljande debatt?

Råder det en sorts tystnadens konspiration, som Maryse Gargour antyder?

Visats i Al Jazira English

Måste man kanske till och med ta upp hur illa judarna behandlades under andra världskriget för att kunna visa en film typ La terre parle arabe? Det tyckte någon av dem som kritiserade filmen under en festivaldebatt.

Tilläggas kan att filmen visats i Al Jazira English och av några andra arabiska tv-kanaler.

DAGS FÖR NY LYSSNARKONTAKT

Nästa vecka - eller möjligen veckan därpå - är det dags att sända ett Publicerat i form av Lyssnarkontakt. Så har du synpunkter på programverksamheten inom Sveriges Radio - eller vill diskutera ett speciellt program, eller något annat - hör av dig till lyssnarkontakt@sr.se

Eller skriv till Lyssnarkontakt 21101 Malmö.

Ljudliga problem vanliga

Många av er som hör av er till Lyssnarkontakt har synpunkter på ljudet i radio, hörbarheten. Så det är möjligt att det är just ljudet i ljudradion vi koncenterar oss på den här gången...

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista