Tro och mening i Trollhättan

44 min
Ännu en vecka med motstridiga besked skakar personalen på SAAB. Hur håller man hoppet levande och vad betyder den omtalade företagsandan för de människor som riskerar att förlora ett meningsfullt arbete?

Samtal om stämningarna i Trollhättan med bland annat Huvudskyddsombudet på SAAB Mikael Jonasson samt Thomas Hagel, ingenjör som leder en bönegrupp på SAAB där man ber både för de anställda, GM och den svenska regeringen. Kan böner till Gud leda till ett lyckligt slut för de tusentals Trollhättebor som berörs av en nedläggning av företaget?

En dispyt kring Guds namn på det malajiska språket har blottlagt religiösa spänningar i Malaysia. Flera kyrkor har utsatts för brandattentat eller vandaliserats i en schism, som utlösts av att icke-muslimer använt ordet Allah som översättning av det kristna ordet Gud. Vad ligger bakom det spända läget just nu och varför har skillnaderna i Malaysia, som länge varit det goda exemplet på religiös mångfald och samexistens, fått alltfler religiösa förtecken? Sveriges Radios korrespondent Nils Horner rapporterar från Kuala Lumpur och professor Göran Collste berättar om sin forskning om Malaysia.

Utrikeskrönikan från London med Sveriges Radios korrespondent Johan Prane

Oroligheterna fortsätter i Iran och nu befarar många att det blir nya våldsamheter i mitten av februari i samband med firandet av den islamiska revolutionen 1979. Hur har utvecklingen i Iran påverkat unga svenskiraniers syn på islam och deras sökande efter en identitet i exil? Reportage av frilansreportern Sara Shaghayegh Moein och kommentar av författaren Azar Mahloujian.

Programledare: Tithi Hahn

Producent: Åsa F Vestergren