Hur kommer konstnärernas roll att se ut i framtiden?

35 min

Från 2010. För dig som tycker om när man rör sig på tvären mellan konstformerna. Här hör du om tendenser och händelser inom teater, konst, arkitektur, barnkultur, dans och opera.

Hur kommer konstnärernas roll att se ut i framtiden? Vad ska vi ha den nya tidens hovnarrar, rabulister och skönandar till? Som nyttiga trivseltomtar och entreprenörer?

Några av dessa frågor kan man få besvarade av Charlie Todd, som grundat Improve Everywhere, ett kaxigt nätverk i New York som ställer till rabalder på gator och torg när de gör det offentliga rummet till en väldig teaterscen. Hundratals, ibland tusentals New Yorkare blir frivilligt eller ofrivilligt skådespelare i ett improviserat drama. Och målet är faktiskt att få folk att skratta och le, enligt Charlie Todd. 

Men kultursektorn bidrar allt mer direkt till ekonomisk tillväxt, säger Evelina Wahlqvist, forskare på Handelshögskolan i Göteborg som via statistik och intervjuer med tidigare konsthögskolestudenter har kartlagt konstnärers karriärvägar. Hon har tidigare påvisat hur väl konstnärstäthet korrelerar med ekonomisk tillväxt, och nu föreslår hon olika sätt för samhället att bättre ta tillvara konstnärliga kompetenser. 

Programledare: Karsten Thurfjell

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".