Stora tankar för de allra minsta med barnboksförfattaren Ulf Nilsson

29 min
Författaren Ulf Nilsson är en av den svenska barnbokens giganter. Nu är han aktuell med bok "En saga alla dagar" som experimenterar med berättelsen för att få vuxna och barn att berätta själva.

Författaren Ulf Nilsson är pappa till älskade figurer som Lilla syster Kanin och Herr Muffin och med sina trettiofem år av barn- och ungdomsböcker har han vigt sitt liv åt berättelser för unga. Figurer som i Ulf Nilssons berättelser lever i en alldeles vanlig vardag vare sig det är ett barn eller en mus, och där rädsla, orättvisor, sorg och död ofta smyger sig in och tar en med på en resa innan man landar.

Nu samarbetar han för första gången med en annan tungviktare i Barnbokssverige: Stina Wirsén.  "En saga alla dagar" experimenterar med formen för att få både vuxna och barn kan börja berätta sagor själva. Och inspirationen kom från Pixiböckerna.

– De är lite ovanlig i formatet, det är rätt lagom; man får plats med en bild av en katt eller en mus och så kan man skriva en liten text. De är lite korta, anspråkslösa berättelser, men som man ändå kan tänka på och som barn gillar.

– Vi ville slå ett slag för berättandet och det kräver att man slappnar av och bara vågar, man ritar på och berättar på och ser var man hamnar.