John Wray och litterära agenter

44 min
Biblio 20100111 John Wray och litterära agenter. Han skildrar schizofreni med saklighet och känsla i spänningsromanen ”Lowboy”. Möt John Wray en av USAs unga författarlöften. Innan han publicerade sin första roman gjorde han som alla blivande författare i USA; skaffade sig en agent. ”En sådan måste ha lite varulv i sig för att göra ett bra jobb”, säger han. Nu har allt fler svenska författare också agent, inte bara de som är kommersiellt framgångsrika. Hur jobbar en litterär agent? Och vad ska han eller hon ha för egenskaper? Biblioteket har träffat amerikanska Nicole Aragi, med författare som Junot Diaz och Jonathan Safran Foer i sitt stall. Vi har också frågat Åke Edwardson och Steve Sem-Sandberg vad deras agenter betyder för dem.

Han skildrar schizofreni med saklighet och känsla i spänningsromanen "Lowboy". Möt John Wray en av USAs unga författarlöften. Innan han publicerade sin första roman gjorde han som alla blivande författare i USA; skaffade sig en agent. "En sådan måste ha lite varulv i sig för att göra ett bra jobb", säger han. Nu har allt fler svenska författare också agent, inte bara de som är kommersiellt framgångsrika. Hur jobbar en litterär agent? Och vad ska han eller hon ha för egenskaper?

Biblioteket har träffat amerikanska Nicole Aragi, med författare som Junot Diaz och Jonathan Safran Foer i sitt stall. Vi har också frågat Åke Edwardson och Steve Sem-Sandberg vad deras agenter betyder för dem.

Programledare Anna Tullberg.