Tung kritik mot Bonnier-koncernen för tidningsförsäljningen i Lettland

20 min

-Bonnier misskötte försäljningen av den oberoende tidningen Diena i Lettland. Koncernen borde ha tagit ett tydligare långsiktigt ansvar. Nu riskerar landet att bli helt utan oberoende, kritiskt granskande medier. Det säger Hans De Geer - professor vid Stockholm School of Economics i Riga och tidigare på Handels i Stockholm.

Hör Hans De Geer diskutera Bonnierkoncernens hantering av Diena med Casten Almqvist - affärsområdeschef för Bonnier Business Press, som ansvarade för Diena och Dienas Bizness fram till den plötsliga, hårt kritiserade försäljningen i somras.

Bulvaner anlitade?

Hans De Geer är rädd att tidningen köpts av bulvaner åt personer med helt andra tankar bakom tidningsutgivning än de tidigare svenska ägarna.

Frågan är också om Bonniers nya ledning tänker mer på pengar än det fria ordet?   

Grävutbildning i Lettland 

I samtalet medverkar också Hans Månson - tidigare chefredaktör för Sydsvenskan, som på måndag drar igång en utbildning i grävande journalistik i Riga. En utbildning som sedan också hålls i Litauen och administreras via Stockholm School of Economics.

Startade tidningen

Hör även en intervju med Pauls Raudseps, tidigare politisk redaktör påoch en av dem som startade tidningen för ett 20-tal år sedan.

I höstas lämnade Raudseps och ett 20-tal andra av de mest kända journalisterna på Diena tidningen. Detta eftersom de aldrig lyckades få besked om vilka nya ägare som ytterst låg bakom köpet av tidningen.

Lika mystiskt

-Det vet vi fortfarande inte. Det enda vi vet är att de som står som ägare inte är de som finansierar tidningen, säger Pauls Raudseps till Publicerat.

Men har Diena förändrats som han fruktat?

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".