Obamas första år i Vita huset

55 min

Ett år av förväntningar, hopp, och besvikelser. Det är dags att utvärdera president Barack Obama första år vid makten. Hör vilka betyg han får - från lunchgästerna på grillbaren i hjärtat av det svarta Washington, från en ledande presidentexpert och från konservativt håll. Agneta Ramberg och Ginna Lindberg sänder från Washington.

Den senste veckan har ett ämne överskuggat allt annat  i amerkanska nyheter och kommentarer: systemfelen och missarna som gjorde att  Omar Farouk Abdulmutallab kunde flyga mot Detroit på juldagen med sprängmedel insytt i kalsongerna - och de politiska följderna av detta. President Obama var  på julsemester på Hawai när attentatsförsöket över Detroit inträffade. Republikanerna grep tacksamt detta tillfälle att anklaga Obama för att vara svag vad gäller terrorism.
Med Agneta Ramberg i studion i Washington finns Sveriges Radios Washingtonkorrespondent Ginna Lindberg för att kommentera det aktuella läget och den väntade sjukvårdsreformen och stigande arbetslöshet. I studion finns också Trita Parsi, för att ge synpunkter på hur presidenten hanterat krisen i Iran. Parsi har bakgrund i Sverige och är idag ordförande i National Iranian American Council och bosatt i Washington.

Terror och nationens säkerhet är tillbaka på den politiska dagordningen, hur gärna Obama än hade velat slippa det. Men för att få frågorna om hur Barack Obama har klarat sitt första år i Vita huset och om han kunnat leva upp till de enorma förväntningarna på honom begav sig Agneta Ramberg och Ginna Lindberg till grillbaren Ben's Chili Bowl på U-street i hjärtat av det svarta Washington. Lunchgästerna var mer än nöjda med presidenten och Nizzam Ali gav Obama högsta möjliga betyg, ett A.

Ginna Lindberg har träffat en av USA:s ledande presidentexpert, Stephen Hess. Han är professor vid tankesmedjan Brookings och menar att Obamas omfattande politiska agenda blivit ett problem för honom. Det ekonomiska stimulanspaketet och sjukvårdsreformen har lett till svidande kritik från högern, men dessa förändringar är även exempel på Obamas största framgångar, menar Hess. Det finns även en besvikelse mot Obama från den amerikanska vänstern, men förväntningarna har varit orealistiska. Obama är inte en fullt så radikal president som en del velat tro, hävdar Hess. 
Washington, och inte minst Georgetown, är starkt dominerat av demokrater. Ginna Lindberg vände sig till den tyngsta konservativa taneksmedjan, Hertiage foundation, för att få ett betyg högerifrån på Obama. Där träffade hon professor Lee Edwards, som menar att Barack Obama är mer populär än hans politik är. Fast samtidigt konstaterade han att president Obama har varit en gåva för de konservativa. Sedan han tillträdde strömmar donationerna in till den konservativa tankesmedjan.

En av de allra första inflytelserika amerikaner som gick ut och gav Barack Obama sitt stöd som demokratisk presidentkandidat var Zbignew Brzezinski, en gång mäktig säkerhetspolitisk rådgivare åt president Carter, numera, vid 80-års ålder,  en av USAs mer inflytelserika utrikespolitiska tänkare och en man Obama både talar med och har sagt att han lärt massor av. Zbigniew Brzezinski har varit med i Konflikt förut, förra våren, och sade då att inte sedan John F Kennedy för över 50 år sen har en presidentkandidat gjort ett så gott första intryck på honom som Obama gjorde. Brzezinski har just publicerat sin utvärdering av Obamas första år, av hans utrikespolitik, i en stor och uppmärksammad artikel i tidskriften Foreign Affairs: en rätt rättfram blandning av ros och ris. Agneta Ramberg träffade Zbigniew Brzezinski på hans kontor på Centret för strategiska och internationella studier i Washington.

Programledare: Agneta Ramberg
Producent: Ira Mallik

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".