Hemma hos Hemingway på Kuba. Ett reportage av Ulla Strängberg

Här finns inget ljud
Ernest Hemingway har aldrig gått ur tiden, hans böcker lever vidare och hans samlade brev är under utgivning. Han levde ett kringflackande liv men spenderade 21 år på sitt älskade Kuba.

Det känns passande att åka till Hemingways hus på Kuba, Finca Vigia  någon mil söder om Havanna i en Thunderbird från 1948. Röd cabriolet. Killen som kör ärvde den av sin farfar. Bilen är en del i turistindustrin kring Hemingway som fortfarande, över femtio år efter hans död, är stark på Kuba.

Hit flyttade han 1937 tillsammans med sin tredje hustru, journalisten Martha Gellhorn

1945 upplöstes äktenskapet och den fjärde och sista hustrun krigskorrespondenten Mary Welsh flyttade in i det vackra vitkalkade huset i kolonialstil, byggt på en höjd med  milsvid utsikt över jaktmarkerna.

Huset är fullt av uppstoppade jakttroféer från safaris i Afrika. Hemingway var  jägare och fiskare och båten Pilar finns uppställd längre ner i trädgården, bakom gravstenarna från de fyra hundarna.

Hemingway har en machostämpel, men egentligen skrev han  om sårbarhet, om fysisk och mental utsatthet.

Han var ambulansförare i spanska inbördeskriget, korrespondent i Paris under andra världskriget, han hjälpte till att söka efter minor i vattnen kring Kuba, han var kort sagt där det hände, men mediemyten kring Hemingway har ställt sig i vägen för hans författarskap.

Finca Vigia är bevarat som han lämnade det, med barskåp, favoritfåtöljen och fotografierna på barnen.

Här hölls storslagna fester med gäster som Ingrid Bergman och Marlene Dietrich, men man får inte gå in i huset, bara titta in genom de stora fönstren.

Tack vare bidrag från en amerikansk stiftelse kan man nu rädda de 9000 böcker, foton och manuskript som annars riskerat att förstöras av det fuktiga klimatet.