Brexitbalans och Lagerbäckslogik

30 min
Har medierna klarat balansen i Brexitbevakningen? Vi har räknat. Lars Lagerbäck har gått från överskattad tråkmåns till tokhyllad övermänniska. Och så Jack Werner om ljudets framtid i medielandskapet.

Brast balansen i Brexitbevakningen?
Efter folkomröstning om EU i Storbritannien förra veckan, där det ju blev lämna-sidan som vann, har en stor del av debatten efteråt handlat om hur balanserad medierapporteringen varit.

I Storbritannien har flera halv- och osanningar – från framförallt lämna-sidans kampanj – okritiskt rapporterats vidare av landets medier. Samtidigt som tabloid-tidningarna ogenerat har tagit ställning för Brexit under våren.

Men här i Sverige har kritiska röster höjts om att svenska medier rapporterat för ensidigt åt andra hållet – att de som varnat för konsekvenserna av skilsmässan har synts och hörts mer än de som välkommnat ett uträde. Men stämmer det och vad beror det i så fall på? Vi räknat på hur balanserad den svenska Brexitbevakningen faktiskt varit. Reporter är Jonna Westin.


Lars Lagerbäcks medieresa från överskattad till övermänniska
Lars Lagerbäck, Sveriges tidigare och numera Islands fotbollslandslags förbundskapten stod i veckan för den kanske största EM-bragden genom tiderna när Island slog ut England och tog sig till kvartsfinal.

Och även Lars Lagerbäcks mediala resa har nått sin kulmen den här veckan: Från att en gång blivit utnämnd till Sveriges tråkigaste person och många gånger suttit kvar mot kraven på avgång. Till att den här veckan föreslås som Sveriges nya statsminister på Aftonbladets löpsedel.

Är det så enkelt som att den här kontrastrika bilden beror på att det går bra nu och gick dåligt då, eller finns det någonting annat som spelar in när mediebilden av Lars Lagerbäck nu tecknas.

Vad blir ljudets roll i nya medieverkligheten
Radion har haft det lite trögare att ta sig ut på nätet än andra medieslag. Text och video har varit snabbare med att anpassa sig och hittat sätt att få spridning även utanför tryckta tidningar och fasta tablåer. Vår krönikör Jack Werner har funderat på ljudets roll i det framtida socialamedierlandskapet.

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.14
  The Clash - Should I Stay Or Should I Go
  Album: Should I Stay Or Should I Go
  Kompositör: The Clash
  Bolag: Columbia
 • 11.27
  Bob Hund - Den Ensamma Sjömannens Födelsedag
  Kompositör: Bob Hund
 • 11.31
  Vitamin String Quartet - Oh La la
  Kompositör: Vitamin String Quartet