HBTQ, post Pride och att vara i dubbelminoritet

41 min
Vilken roll kan en debatt spela för att få älska vem man vill? Och hur är det att vara i minoritet inom en minoritet?

Idag inleder Palmira Koukkari Mbenga sin talkshowvecka. Palmira är radiokorrespondenten som bevakar unga frågor runt om i världen och hörs för det mesta i P3 Nyheters rapporteringar. Vid sin sida har hon Paulo Saka, Morgonpasset i P3.

Dagens program kommer att ägnas åt HBTQ-rörelser och att vara en minoritet i minoriteten. För att diskutera detta har Palmira bjudit in en panel. När Palmira rapporterade från terrordådet på nattklubben i Orlando slogs hon del av att många av offren dela var unga, men också att de var just en minoritet i minoriteten – hbtq-personer och många med latinamerikanskt ursprung.

Andrés Esteche, artist och ordförande i RFSL Stockholm, gästar programmet och pratar om hur han ser på dådet och vad det förde med sig. Dessutom kommer Agri Ibrahim, Pride of Color, ett initiativ för hbtq-personer som rasifieras.

Efter attacken i Orlando visade många stöd till offren på sociala medier. Lina Blanco, HBTQ-aktivist och Juliet Atto, Black Coffee HBTQ, en separatistisk grupp för svarta hbtq-personer i Sverige, kommer till dagens talkshow för att prata om hur det är att väcka debatt. 

I helgen avslutades årets Pridevecka i Stockholm. År 2003 attackerades paraden av dåvarande högerextrema Nationaldemokratisk ungdom. Facundo Unia, journalist och dåvarande pressassistenten till Pride, blev svårt misshandlad och fick föras till sjukhus. Han medverkar i dagens talkshow för att prata om hur han ser på händelsen idag. Hur skulle han säga att situationen ser ut idag vad gäller hbtq-personers utsatthet?

Epost: korrespondenterna@sverigesradio.se

Programledare: Palmira Koukkari Mbenga
Bisittare: Paulo Saka
Producent: Anders Backlund