Död och drömmar i Detroit

Här finns inget ljud
En konkursdrabbad stad söker sin framtid. Förfall och folkflykt ska vändas till förnyelse och tillväxt. Men för vem är den nya tidens Detroit? Åk med på en biltur och möt människorna som bor här.

Anna Tullberg tar dig med på en tur genom Detroit, bilindustrins vagga och den största stad i USA som gått i konkurs. Här finns ont om pengar för att hålla igång infrastrukturen; gatlamporna är trasiga, många människor får vattnet avstängt. Jobben försvann för länge sedan och efter de stora kravallerna 1967 övergav flertalet vita staden. I dag är över 80 % av befolkningen svart.

”Men de flesta av oss är osynliga” säger författaren Marsha Battle Philpot. ”Och det beror på att vi inte räknas.” Hennes vänner har berättat om hur alla vita klasskamrater försvann från skolan under en och samma sommar.

På en annan gata möter du Mike Score, vd för Hantz Farms. Han planterar träd i nedgångna bostadsområden för att göra dom uthärdliga att leva i.

I Detroits ghetto berättar pastor Mama Sandra Simmons om hur fattiga får betalt av stora företag för att plundra ödekåkar på åtråvärt byggmaterial. Och om hur flott graffitti målas av unga vita för att höja statusen på området, så att finansiärerna vill flytta in med kapital. Vad händer med de fattiga då? För vem är förnyelsen?

Steve Tennent kör bilen. En gång var han roddare åt Iggy and the Stooges.

Du hör också författaren Rebecca Golden, Rich Feldman från Boggs Center, Marian Kramer på Michigan Welfare Organisation, konstnären och musikern Cary Loren från Destroy all Monsters samt Sharon Zukin, professor i sociologi på University of New York m fl.

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.14
  The Marvelettes - Please Mister Postman
  Album: Every Great Motown Song: The First 25 Years
  Kompositör: Robert Bateman, Georgia Dobbins, William Garrett, Brian Holland
  Bolag: Tamla Motown
 • 18.14
  The Stooges - I Wanna Be Your Dog
  Album: Forever Changing: The Golden Age Of Elektra Records 1963-1973
  Kompositör: David Alexander, Ron Asheton, Scott Asheton, Iggy Pop
  Bolag: Rhino Records
 • 18.15
  Eminem, Royce - Detroit Vs Everybody
  Album: Detroit Vs Everybody
  Kompositör: Eminem
  Bolag: Shady Records