Välfärdsvisionären som blev kund i vården

56 min

Om poeten som blev byråkrat för att bygga det samhälle han besjöng. Men vad blev det av Ragnar Thoursies visioner om den öppna staden, orden som också visade Olof Palme vägen? Nära 60 år senare ger han åter röst åt välfärdsbygget sett från en äldreomsorg som befolkas av svenska gamlingar och bemannas av människor från hela världen - men drömmen om en öppen stad förblir en utopi.

I augusti kom poeten Ragnar Thoursie, som nyligen fyllde 90, ut med diktsamlingen "Sånger från äldreomsorgen". Han tillägnar sin bok "äldreomsorgens tappra personal" och i boken skildrar han livet som gammal, hur det är att vara som han skriver "kund" hos hemtjänsten och "föremål för omsorg".
Han förmedlar erfarenheter inifrån en del av den välfärd han själv varit med att bygga upp. För i trettio år arbetade Ragnar Thoursie på Arbetsmarknadstyrelsen, bland annat som byråchef. Ragnar Thoursie valde att bli byråkrat för att som han sa, "ägna sig åt samhällsarbete i andra former". Han ville vara med och bygga upp demokratin och välfärden i det Sverige som växte fram i skuggan av det sönderbombade Europa.
1951, för nästan sextio år sen, skrev Ragnar Thoursie dikten "Sundbybergsprologen". Diktens slutrader kom att bli berömda, bland annat därför att Olof Palme ofta brukade citera dom i sina tal. Så här skrev Ragnar Thoursie:
"En öppen stad, ej en befästad, bygger vi gemensamt. Dess ljus slår upp mot rymdens ensamhet".
Konflikts reporter Randi Mossige-Norheim har träffat Ragnar Thoursie där han bor på äldreboendet Sjötäppan i Saltsjöbaden i Stockholm.

Gäster i studion: Bengt Göransson, kulturminister och utbildningsminister i den socialdemokratiska regeringen på 80-talet och Carolina Frände, regissör och nytillträdd ledare för Stockholms Stadsteaters scen i Skärholmen.

Hur ser man då på det svenska välfärdsbygget utifrån? Thandika Mkandawire är professor i ekonomi med särskild inriktning på utvecklingsfrågor. Han har en lång internationell karriär bakom sig, bland annat som chef i tio år för FN:s forskningsinstitut för social utveckling, UNRISD.
Närmast kommer han från London School of Economics och till årsskiftet tillträder han en gästprofessur till Olof Palmes minne vid Institutet för Framtidsstudier i Stockholm. När han nu återvänder till Sverige konstaterar han att det homogena land han kom till som student på 60-talet har genomgått stora förändringar, som också har skapat mycket osäkerhet. Han menar att det är tack vare den starka välfärdsstaten som det inte har lett till större social oro.

Programledare: Daniela Marquardt
Producent: Ira Mallik

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista