Följ inga trender, skapa dem

34 min

Snittet handlar idag om fotografi, digitala naturupplevelser och om shopping som tar en allt större del i människors liv - inte bara när det är julhandel. Programledare är Mia Gerdin. 1) Fotografen Karolina Henke intervjuas i samband med sin utställning One of a kind på Abecita Konsthall i Borås, 14/11 2009 - 7/2 2010. Hon intervjuas av Mia Gerdin, musikillustrationer med Madonna och Gwen Stefani. 2) En konstnär som intresserat sig för köpcentrat som plats är Mattias Åkeson från Söderköping. Just nu kan man ta del av hans konstnärliga arbetsprocess i boken ”Northern Comfort” med foton och kommenterande texter. Boken ingår i utställningen Labyrint på Botkyrka konsthall i Tumba utanför Stockholm. Anna Tullberg intervjuar honom i Botkyrka. 3) Vad blir effekten av att vi vänjer oss vid en bild- och ljudvärld som ständigt är "larger than life"? Karsten Thurfjell har träffat Sindre Magnusson, projektledare inom upplevelseindustrin i sydöstra Skåne, som tagit till nya hjälpmedel för att h

- Det låter klyschigt men jag tycker verkligen att varje människa är unik, säger fotografen Karolina Henke som just nu har en stor utställning på Abecita Konsthall i Borås. För att riktigt bevisa sin tes visar hon upp bilden av ett skrattande tvillingpar, så lika men samtidigt så olika. 

– Deras DNA är lika, men ändå tittar deras olika personligheter fram på bilden, säger Karolina som följdriktigt kallar sin utställning för One of a kind.

För flera år sedan jobbade hon som assistent åt den kontroversielle fotografen Andres Serrano i New York, som använder urin och skit i sina bilder (hans senaste utställning i New York heter just Shit), och det hon tycker hon har lärt sig av honom är att begränsningarna finns inom en själv.

Henke använder modeller som hon hittar på gatan – personer hon tycker ser speciella ut och som hon frågar om hon får fotografera. De dryga 80 bilderna på utställningen visar ett nära samarbete mellan fotograf och modell. Mia Gerdin har varit i Borås, sett utställningen och pratat med Karolina Henke.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista