Dawit-utfrågning i EU-parlamentet: Expert vägrar villkora miljardbistånd Louis Michel gör nytt Eritrea-försök

19 min
EU:s tidigare biståndskommissionär Louis Michel, som träffat Eritreas president Afewerki åtskilliga gånger, anser att han närmast är galen. Men kommissionens Eritreaexpert Jeremy Lester tycker ändå att EU gör rätt som utan villkor beviljar landet drygt 1.2 miljarder kronor i bistånd. Det tycker däremot inte flera av de svenska EU-parlamentarikerna. Det framgick av ett seminarium och utfrågning om fallet Dawit Isaak som anordnades av Eva Britt Svensson, Olle Schmidt, Marita Ulvskog och Carl Schlyter i Europaparlamentet i Bryssel i onsdags.

Publicerat var med när EU:s tidigare kommissionär för utveckling och bistånd - Louis Michel - berättade om sina många och långa möten med Eritreas president och diktator Isayas Afewerki.

-Han pratar, pratar och lyssnar aldrig. Och han reagerar reflexmässigt på precis samma sätt som Fidel Castro kunde göra. Till exempel när Afewerki förnekar att det skulle förekomma fattigdom i Eritrea. Eller problem med de mänskliga rättigheterna, säger Louis Michel.

Många och långa träffar med Afewerki

Han bekräftade också att han var i Eritrea i augusti. Ditrest efter att ha fått besked om att Dawit Isaak skulle släppas fri. Men väl i Eritrea lät det helt annorlunda.

-Blev mycket nonchalant behandlad av presidenten som har direkt psykopatiska drag. Att släppa "förrädaren" och "spionen" Isaak hade det aldrig varit tal om sa han, trots att det var det landets ambassadör sagt mig tidigare. Det var ju därför jag åkte dit.

Ger inte upp tyst diplomati

Inom några veckor kommer Louis Michel ändå att skriva ett brev till Isayas Afewerki och be att få göra ett återbesök. Allt för att försöka få Dawit Isaak fri. Något som han uppmanats till av EU-parlamentets talman och vice talman.

Bakom detta ligger inte minst de svenska EU-parlamentarikerna Eva-Britt Svensson (V) och Olle Schmidt (FP),som länge arbetat hårt för Dawit Isaaks sak. De försöker också få följa med Michel till Eritrea.

Fler aktiva svenskar

Och i kampen för Dawit Isaak är nu Marita Ulvskog (S) och Carl Schlyter (MP) också aktiva.

Under seminariet lades flera förslag fram till hur Dawit Isaak skulle kunna bli fri.

Höga representanten

-Vi måste se till så att vår nya utrikesminister Catherine Ashton tar sig an denna fråga som en av sina viktigaste, föreslog till exempel en slovensk parlamentariker. 

Internationella Journalistfederationens Ernest Sagaga hade också flera uppslag. Ett var att snabbt skicka en journalistdelegation till Eritrea. Frågan är bara om den får komma in i landet? 

Ovillkorat bistånd villkorat?

EU:s expert på Afrikas horn, där Eritrea ligger, heter Jeremy Lester. Han försvarade att EU-kommissionen beviljar drygt 1.2 miljarder kronor i ovillkorat bistånd till Eritrea. Något som skapade stor debatt under seminariet.

Men Lester hävdade att pengarna inte går till presidenten, utan enbart till speciella projekt som EU har kontroll över. 

I regimens klor?

Leif Öbrink och Dawits bror Esayas Isak från stödföreningen för Dawit trodde inte riktigt på detta.

-EU är helt i händerna på regimen, sa Leif Öbrink bland annat. 

-Biståndet förlänger bara folkets lidande, ansåg Esayas Isak, som också skrivit ett öppet brev