P1 Kultur måndag 8 augusti

46 min
Vi talar om chilenske Nobelpristagaren Pablo Neruda - som precis har blivit film. Den har premiär i Chile i veckan och vi talar om varför Neruda är så viktig just nu. Dessutom porträtt av Jan Lööf.

Sveriges Radios kulturkorrespondent Lisa Bergström har träffat regissören till den nya filmen om Pablo Neruda, Pablo Larrian.

På Venedigs filmfestival som drar igång i slutet av den här månaden blir det också världspremiär på den hyllade regissören Pablo Larrians nya film Jackie, om Jackie Kennedys precis efter mordet på maken John F Kennedy.

Den chilenska regissören Larrain har blivit en filmskapare som festivalerna gärna bjuder in. Filmer som No och El Club har gett honom ett gott renommé i branchen.

Och den här veckan, den 11e augusti går hans film "Neruda" om poeten och nobelpristagaren Pablo Neruda upp på bio i Chile.

Men det är inte en vanlig kronologisk biografi över poeten, utan snarare en film som försökt skapa en känsla för det Nerudiska säger regissören själv.

Lisa Bergström mötte Pablo Larrain vid filmens världs premiär i Cannes i maj i år.

Dessutom sätter Lars Palmgren Pablo Neruda i perspektiv utifrån den chilenska historien i ett samtal med Roger Wilson.

Vi sänder också porträttet av Jan Lööf i en repris från P1 Kultur före sommaren.

Jan Lööf är en person som i vanliga fall inte gärna solar sig i offentlighetens ljus och sällan ger intervjuer.

För många är han en älskad barnboksförfattare, för andra mest känd som bagaren Janos i den klassiska TV-serien Tårtan.

Men strax före sommaren hamnade Jan Lööf ändå mitt i kulturdebatten. Då framkom det nämligen att två nyutgåvor av Jan Lööf-böcker kunde komma att stoppas om inte några bilder ritades om, vilket orsakade en livlig offentlig diskussion för och mot.

I det här porträttet, som ursprungligen sändes i P1 Kultur före sommaruppehållet, ger Jan Lööf sin egen syn på saken. Barnboksförfattaren som är född 1940 berättar också om allt från barnets perspektivet till prylhets och dödsskräck.

Det är Robin Jonsson som gjort porträttet av Jan Lööf.

Programledare: Roger Wilson.

Producent: Mattias Berg