De okända ögonexperimenten i Ukraina (R)

20 min
Ögonexperiment på svårt skadade patienter har skett i Ukraina. Men de inopererade hornhinnorna från Linköpings universitet var inte färdigtestade på djur. Forskningsledaren utreds nu för oredlighet.

Forskningsledaren vid Linköpings universitet säger att hon inte kände till försöken förrän efter de hade gjorts, men sätter ändå sitt namn på den vetenskapliga studien. För det får hon skarp kritik och utsätts för granskning.

Den nu kritiserade forskningsledaren har varit ett affischnamn för Linköpings universitet, eftersom hon publicerat sig i tunga tidskrifter och dragit in mycket forskningspengar från olika håll.

Hon anmäls och utreds för oredlighet i forskning.

Vetenskapsradions granskning och de externa granskarna vid universitet visar att de försök som gjorts i djur med hornhinnorna skiljer sig från dem som opererades in på de nästan blinda patienterna i Ukraina.

Forskningsledaren menar att en ukrainsk kirurg som varit på utbyte i Linköping fått med sig hornhinnorna till Ukraina för att använda dem i grisar. I stället opererar han in dem i människor, vilket enligt forskningsledaren chockar henne.

Hör hennes egen version och granskarnas kritik i första delen av Vetenskapsradions granskning Ögonexperimenten.

Medverkar i övrigt i programmet gör Jan Bergmansson, hornhinneprofessor i Houston, Texas, Johan Söderholm, dekanus vid medicinska fakulteten i Linköping samt medicinetikern Erik Malmqvist, Linköpings universitet.

Programmet är en repris från den 3 maj 2016.