Högstadie-Hanna, skolsystem och hemläxans vara eller icke-vara

41 min
Vad är nyckeln till en lyckad skolgång? Är hemläxor något att ha? Vilka är de största skillnaderna mellan det svenska och kinesiska skolsystemet?

Förra veckan åkte Hanna Sahlberg förbi sin gamla högstadieskola i Örebro. Hon kastades tillbaka till snusprillorna i taket och bänkkamrater. Där och då drömde Hanna om att få gå på ett strikt internat och hon lovade sig själv att hennes barn aldrig skulle gå i en svensk skola. Idag ska vi kort och gott prata om skolgång och pedagogik.

Medverkar i programmet gör Stefan Wennberg - läraren som gjorde uppror och vägrade låta sina barn göra hemläxor och ge sina egna elever läxor.

Martin Karlberg är pedagog vid Uppsala universitet och forskar på hur pedagogik förhåller sig till prestation och hälsa. Vilka tycker han är de största skillnaderna mellan det svenska och kinesiska skolsystemet?

Men vilken inlärningsteknik hade passat Hannas ambitiösa 14-åriga jag? Var hon kanske för driven och prestationsinriktad? Eller kan man ens vara det? Hanna ringer upp sin gamla högstadierektor Mats och reder ut det förflutna.

Dessutom kommer Björn Kullgard, rektor på Franska skolan i Stockholm, till studion. Hur ser han på skolklimatet i Sverige? Vad tror han är nyckeln till en lyckad skolgång?

Epost: korrespondenterna@sverigesradio.se 

Programledare: Hanna Sahlberg
Producent: Nina Kruse